
Biały ryż biały ryż to ryż łuskany sprzedawany niekiedy jako ryż polerowany bez względu na to czy mamy do czynienia z ryżem drobno-, średnio-, czy długoziarnistym podstawowe zasady gotowania są takie same 1 szklanka ryżu na 3 szklanki wrzącej osolonej wody z tej ilości otrzymujemy 3 szklanki ugotowanego ryżu Ryż Basmati ten aromatyczny i smakowity ryż pochodzi z Indii i Pakistanu przyrządzamy go tak samo jak biały ryż ale jest on sam w sobie tak smaczny że dodawanie doń innych składników lub przypraw rzadko kiedy wychodzi mu na dobre Dziki ryż nie jest to właściwie ryż lecz nasiona pewnego gatunku trawy która rośnie w Ameryce Północnej ścina się ją ręcznie w związku z czym nasiona są dość drogie ale ich wspaniały orzechowy smak wart jest swojej ceny sposób przyrządzenia gotować 1 szklankę dzikiego ryżu w 6 szklankach wrzącej osolonej wodzie przez 50-60 minut
Gość