Fondue

Fondue. Mięsa, ryby, warzywa i owoce, pączki, pierożki i azjatyckie nemy, czyli niemal wszystko, można usmażyć w głębokim tłuszczu.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Fondue
Fondue. Mięsa, ryby, warzywa i owoce, pączki, pierożki i azjatyckie nemy, czyli niemal wszystko, można usmażyć w głębokim tłuszczu. Surowce dzielimy na kawałki, słupki, plasterki itd. Kotlety powinny być mniejsze niż do smażenia na patelni. Wszystkie prawie wymienione surowce można panierować w mące, jajku i bułce oraz obtaczać w cieście naleśnikowym. Fondue mięsne to danie oparte na technice smażenia w głębokim tłuszczu. Najlepszej jakości wołowinę, najlepiej polędwicę, kroi się na kawałki wielkości dużego orzecha. Stołownicy za pomocą specjalnych, długich widelców smażą je w naczyniu z gorącym olejem stojącym centralnie na stole. Naczynie zwykle posiada podgrzewacz, by utrzymać stałą, właściwą temperaturę tłuszczu. Do mięsa podaje się kilka sosów i różne sałatki.