Przygotowanie klusek

Jak przygotować kluski?

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Przygotowanie klusek
KLUSKI KŁADZIONE : 1.do przesianej mąki wbić jajka, dodać szczyptę soli i wlewać wodę w takiej ilości, aby ciasto dało się nabierać łyżką. Wymieszać. 2.ciasto wybijać łyżką, aby wtoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Kiedy zaczną się w nim pojawiać pęcherzyki, oznacza to że jest gotowe do użycia. KLUSKI PARZONE : 1.do wrzącej wody z dodatkiem masła wsypywać przesianą mąkę. Zdjąć z ognia, rozetrzeć grudki. 2.trzymając rondelek na małym ogniu, wybijać łyżką ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od boków naczynia. 3.przełożyć ciasto do miski i odstawić aby wystygło. Do ostudzonego ciasta dodawać po 1 jajku, stale ucierając. KLUSKI FRANCUSKIE I PÓŁFRANCUSKIE: 1.masło utrzeć z żółtkami(ciasto francuskie) lub całymi jajkami( ciasto półfrancuskie) na gładką i pulchną masę. 2.utartą masę wymieszać z mąką. Do ciasta francuskiego dodać ubite białka. 3.jeżeli ciasto jest za gęste i nie daje się łatwo nabierać na łyżkę, należy dolewać po łyżce mleko. Wyrabiać ciasto tak długo, aż ukażą się w nim pęcherzyki powietrza. KLUSKI GRYCZANE : 1.mąkę gryczaną oraz mąkę pszenną uprażyć na suchej patelni, nie dopuszczając do zrumienienia. 2.przesypać obydwie mąki do miski. Dodać odpowiednią ilość wody, tak by ciasto dało się formować łyżką 3.wyrobić ciasto, wybijając łyżką, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Ciasto jest gotowe gdy ukażą się pęcherzyki powietrza.