Orzechy - rodzaje i zastosowanie

doskonałe porady na temat orzechów i ich zastosowanie

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Orzechy - rodzaje i zastosowanie
orzechy włoskie - smakowity dodatek do tortów, ciast i słodyczy, posiekane orzechy włoskie uszlachetniają smak różnych sałatek i surówek np. z cykorii, mogą służyć zamiast tartej bułki do panierowania kotletów z cielęciny. orzechy zwane pekanami - mają cieńsze skorupki, bywają tak kruche, że można je zgnieść w palcach orzeszki ziemne - zwane arachidowymi lub fistaszkami, służą głównie do wyrobu szlachetnego oleju jadalnego. Przeznaczone do bezposredniego spożycia najczęściej są odpowiednio palone, co nadaje im charakterystyczny smak i aromat. Używa się ich w przemyśle cukierniczym, a w domu - najczęściej solone - podaje się do wina i koktajli. orzeszki pistacjowe - są jasnozielonymi nasionami o słodkim przyjemnym smaku, które wyłuskuje się z niewielkich owalnych owoców pistacji właściwej i spożywa na surowo bądź dodaje się do lodów, ciast, tortów orzech kokosowy - owoc palmy kokosowej - zawierający wewnątrz tzw. bielmo i słodki, orzeźwiający płyn zwany mlekiem kokosowym. Z bielma po wysuszeniu wytwarza się olej jadalny, a także wiórki kokosowe, doskonały dodatek do różnych ciast i deserów, podnoszący ich wartość odżywczą oraz nadający im charakterystyczny smak