Naleśniki można zawijać na kilka sposobów. Te z dżemem wymagają większej ostrożności, ponieważ może on z nich wyciekać.
Ciasto na naleśniki z dżemem – jak je zrobić
Ciasto naleśnikowe zazwyczaj jest bardzo cienkie. Naleśniki z nadzieniem takim jak dżem powinny być jednak nieco grubsze niż naleśniki z serem, ponieważ dżem ma rzadszą konsystencję. Jak zrobić naleśniki z dżemem:
Naleśniki z dżemem – jak je zawinąć
Przy zawijaniu naleśników warto trzymać się poniższych wskazówek:
Ciasto na naleśniki z dżemem – jak je zrobić
Ciasto naleśnikowe zazwyczaj jest bardzo cienkie. Naleśniki z nadzieniem takim jak dżem powinny być jednak nieco grubsze niż naleśniki z serem, ponieważ dżem ma rzadszą konsystencję. Jak zrobić naleśniki z dżemem:
- Aby nadzienie nie wyciekało z ciasta przez drobne dziurki, warto dodać do niego trochę więcej mąki.
- Na szklankę mleka i pół szklanki wody można dodać 1,5 szklanki mąki
- Olej, zamiast na patelnię, warto natomiast dodać do ciasta. Zwiąże on ciasto i sprawi, że stanie się ono bardziej wytrzymałe.
Naleśniki z dżemem – jak je zawinąć
Przy zawijaniu naleśników warto trzymać się poniższych wskazówek:
- Niewielką ilość nadzienia należy nakładać na środek naleśnika i delikatnie składać jego brzegi na pół albo w trójkąt (na pół i jeszcze raz na pół).
- Naleśniki z dżemem można też zwinąć w rulon albo podawać w formie naleśnikowego tortu. Żeby przygotować taki tort, kolejne warstwy naleśników przekłada się cienką warstwą dżemu. Taki tort kroi się tak, jak tradycyjne ciasto tego typu, na trójkątne kawałki.
- Gotowe naleśniki lub cały tort można posypać cukrem pudrem, polać polewą, na przykład czekoladową lub toffi, lub udekorować owocami.