Jak zrobić naleśniki z dżemem?

Naleśniki z dżemem to świetny pomysł na szybkie i łatwe do przyrządzenia danie. Potrzebne są do nich mąka, jajka, mleko i dżem – składniki, które zazwyczaj mamy w kuchni.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić naleśniki z dżemem?
fot. Fotolia
Naleśniki można zawijać na kilka sposobów. Te z dżemem wymagają większej ostrożności, ponieważ może on z nich wyciekać.

Ciasto na naleśniki z dżemem – jak je zrobić

Ciasto naleśnikowe zazwyczaj jest bardzo cienkie. Naleśniki z nadzieniem takim jak dżem powinny być jednak nieco grubsze niż naleśniki z serem, ponieważ dżem ma rzadszą konsystencję. Jak zrobić naleśniki z dżemem:
  • Aby nadzienie nie wyciekało z ciasta przez drobne dziurki, warto dodać do niego trochę więcej mąki.
  • Na szklankę mleka i pół szklanki wody można dodać 1,5 szklanki mąki
  • Olej, zamiast na patelnię, warto natomiast dodać do ciasta. Zwiąże on ciasto i sprawi, że stanie się ono bardziej wytrzymałe.

Naleśniki z dżemem – jak je zawinąć

Przy zawijaniu naleśników warto trzymać się poniższych wskazówek:
  • Niewielką ilość nadzienia należy nakładać na środek naleśnika i delikatnie składać jego brzegi na pół albo w trójkąt (na pół i jeszcze raz na pół).
  • Naleśniki z dżemem można też zwinąć w rulon albo podawać w formie naleśnikowego tortu. Żeby przygotować taki tort, kolejne warstwy naleśników przekłada się cienką warstwą dżemu. Taki tort kroi się tak, jak tradycyjne ciasto tego typu, na trójkątne kawałki.
  • Gotowe naleśniki lub cały tort można posypać cukrem pudrem, polać polewą, na przykład czekoladową lub toffi, lub udekorować owocami.