* Kapusta pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Na polskie stoły trafiła w XVI wieku. Warto wiedzieć że najsmaczniejsze główki są ścisłe i twarde, wtedy mają cienkie i soczyste liście. Lista potraw, które można przygotować z białej kapusty jest długa: zupy, surówki, kotleciki. Jednak równie szerokie jest jej działanie lecznicze. Już nasi przodkowie wiedzieli że okładami ze schłodzonych liści można leczyć odmrożenia i stłuczenia. A odkwaszający sok z surowej kapusty także i dziś jest znakomitym lekiem dla wrzodowców. * Ciemnozielone główki o mocno pomarszczonych liściach to cecha charakterystyczna słodkawej w smaku kapusty włoskiej. Jej obecność w jadłospisie, podobnie jak wielu innych warzyw, zawdzięczamy królowej Bonie. Kapustę tę jada się najczęściej po krótkim obgotowaniu, ale nadaje się również do przyrządzania gołąbków, zup, zapiekania. W medycynie ludowej bała uważana za lekarstwo na zaćmę. Dziś badania potwierdzają, że zawarte w jej liściach związki chronią soczewkę przed szkodliwym wpływem UVB. *Równie cenna jak inne gatunki brukselka została wyhodowana w XIX wieku w Belgii. Ta roślinka wytwarzająca na łodyżce liczne małe główki zyskała u nas popularność dopiero po I wojnie światowej. Od tego czasu podaje się ją gotowaną z rozmaitymi sosami lub zapiekaną. * Do końca średniowiecza wąskie liście jarmużu były jednym z najpopularniejszych zielonych warzyw – a więc podstawowym źródłem witamin. Zbierało się go po przymrozkach, wtedy tracił swoja goryczkę, i obgotowywało. Dziś wraca do łask i jest świetnym dodatkiem do surówek oraz zapiekanek, a także oryginalną dekoracją półmisków. * Twarde główki o fioletowo – niebieskawych liściach to kapusta czerwona, która upowszechniła się w Polsce już w XVIII wieku. Doskonała do duszenia, gotowania, kwaszenia, królowała na chłopskich i szlacheckich stołach szczególnie w okresie świąt. Uważano, ze idealnie pasuje do dziczyzny i gęsiny. Dziś jest warta wyróżnienia szczególnie ze względu na zawartość barwników, które wraz z wit E i C zmniejszają ryzyko powstawania miażdżycy i nowotworów. * Pekińska kapusta pochodząca z Azji, zdobyła popularność także u nas. Najlepsza do sałatek, ale można także z niej robić gołąbki, dusić z mięsem i warzywami.