Wykorzystuje się owoce w postaci małych rozłupków - podłużnych ziarenek. Kminek zawiera olejek lotny z karwonem i limonem oraz sporo tłuszczu, białka, substancji żywicznych, cukrów i innych składników. Wykorzystywany jest zarówno w celach kulinarnych jak i farmaceutycznych. Z ziarenek kminku robi się wywary pomagające przy wzdęciach, pobudzające apetyt i wydzielanie soków żołądkowych. Kminek ma także działanie przeciwskurczowe na przewód pokarmowy i pomaga przy bólach głowy. Jego ostry, charakterystyczny, korzenny smak i zapach powoduje, że nie powinno się łączyć go w daniach z innymi ziołami, a jedynie z solą i pieprzem. Można go dodawać w całości do dań gotowanych, pieczonych i duszonych. Nadaje się do potraw z kapusty, warzyw, ziemniaków, różnych zup, ryb, raków i wszelkiego rodzaju, szczególnie tłustych, mięs. Jest nieodzowną przyprawą do baraniny. Kminkiem mielonych doprawia się sałatki, pasty i sery. Wspaniały smak i aromat zyskuje pieczywo pieczone z dodatkiem ziaren kminku.
caroline1983