Masło zalecane jest w diecie dzieci do lat 7 oraz kobietom w ciąży- ze względu na znajdujące się w nim witaminy. Są zwolennicy masła, którzy nie wyobrażają sobie bez niego kuchni, są też tacy, którzy go w ogóle nie używają.Zalet masła jest wiele, dlatego tak często sięgamy po nie przy różnego rodzaju wypiekach, kremach, czy do zwykłego posmarowania kanapek. Wadą masła jest to, że w niskich temperaturach twardnieje i ciężko rozsmarować je na kanapkach. Aby to ułatwić należy przykryć masło miseczką przepłukaną wrzącą wodą. Jeśli robiąc zakupy w naszym koszyku znajdzie się dużo tego tłuszczu, musimy pamiętać o odpowiednim jego przechowaniu. Masło zbyt długo lub niewłaściwie przechowywane jełczeje, a takie nie powinno być używane.W celu wydłużenia czasu przechowywania mrozi się je. Innym sposobem przedłużenia trwałości masła jest zanurzenie kostki w przegotowanej wodzie z solą. Masło musi być całe zanurzone i na pewno nie zjełczeje