Zielna część rośliny jest trująca - w medycynie i kulinariach wykorzystuje się nasiona. Zawierają dużo, bo aż 35% tłuszczu, a także olejki lotne, glikozyd synalbiny oraz sól potasową kwasu myronowego. Robi się z nich plastry stosowane w chorobach reumatycznych. Gorczyca ma działanie regulujące trawienie, zapobiegające wzdęciom. Łagodzi bóle woreczka żółciowego, wątroby, obniża ciśnienie krwi. Olejek z gorczycy stosuje się również z kosmetyce. Gorczyca ma piekący, ostry smak i liczne zastosowania w kuchni. Produkuje się z niej różne gatunki musztard. Nasiona dodaje się do marynat i kiszonek. Doprawia się nią dania z warzyw, grzybów, ryb, mięs, sosy...Służy też do przygotowywania konserw. W postaci całych, kulistych ziarenek albo zmielona, jest ważnym składnikiem wielu mieszanek przyprawowych do mięs duszonych, pieczonych czy farszy.