Nasiona gorczycy białej stosuje się najczęściej przy takich dolegliwościach jak :
- nadkwaśny nieżyt żołądka,
- wzdęcia brzucha,
- zaparcia,
- brak łaknienia,
- bóle kręgosłupa i bóle korzeniowe,
- zapalenie migdałków ( angina ).
Biała gorczyca ma działanie żołądkowe i osłaniające ( śluzowe).
Z nasion gorczycy robi się odwary i maceraty.
Odwar to nic innego jak płyn uzyskany przez zalanie jednej łyżki nasion gorczycy jedną szklanką wody. Całość gotuje się około 10-15 minut.
Potem odwar ten należy po ostudzeniu pić razem z nasionami, jako lek osłaniający przewód pokarmowy.
Macerat natomiast uzyskuje się przez zalanie dwóch łyżek rozdrobnionych nasion gorczycy szklanką przegotowanej i ostudzonej wody na 6-8 godzin. Następnie należy to wypić w 2-3 porcjach w ciągu dnia. W zaparciach korzystne jest stosowanie maceratu wieczorem: 1/2 łyżeczki rozdrobnionych nasion zalewa się 1/2 szklanki wody.
Ciekawostką jest , że w medycynie ludowej poleca się zaszyć nasiona białej gorczycy w płótno lniane i takimi woreczkami okładać obolałe miejsca.
Ponadto, w krajach wschodnich robi się tak zwane goryczniki, czyli plastry pokryte rozdrobnionymi nasionami gorczycy. Pokrywa się ją warstwą papieru czy waty i trzyma w obolałym miejscu do uśmierzenia bólu. Tam stosuje się tylko gorczycę czarną. Pomaga ona zwłaszcza w bólach kręgosłupa.
Chcesz wiedzieć, jakie są rodzaje gorczycy i gdzie się ją jeszcze wykorzystuje? >>>
- nadkwaśny nieżyt żołądka,
- wzdęcia brzucha,
- zaparcia,
- brak łaknienia,
- bóle kręgosłupa i bóle korzeniowe,
- zapalenie migdałków ( angina ).
Biała gorczyca ma działanie żołądkowe i osłaniające ( śluzowe).
Z nasion gorczycy robi się odwary i maceraty.
Odwar to nic innego jak płyn uzyskany przez zalanie jednej łyżki nasion gorczycy jedną szklanką wody. Całość gotuje się około 10-15 minut.
Potem odwar ten należy po ostudzeniu pić razem z nasionami, jako lek osłaniający przewód pokarmowy.
Macerat natomiast uzyskuje się przez zalanie dwóch łyżek rozdrobnionych nasion gorczycy szklanką przegotowanej i ostudzonej wody na 6-8 godzin. Następnie należy to wypić w 2-3 porcjach w ciągu dnia. W zaparciach korzystne jest stosowanie maceratu wieczorem: 1/2 łyżeczki rozdrobnionych nasion zalewa się 1/2 szklanki wody.
Ciekawostką jest , że w medycynie ludowej poleca się zaszyć nasiona białej gorczycy w płótno lniane i takimi woreczkami okładać obolałe miejsca.
Ponadto, w krajach wschodnich robi się tak zwane goryczniki, czyli plastry pokryte rozdrobnionymi nasionami gorczycy. Pokrywa się ją warstwą papieru czy waty i trzyma w obolałym miejscu do uśmierzenia bólu. Tam stosuje się tylko gorczycę czarną. Pomaga ona zwłaszcza w bólach kręgosłupa.
Chcesz wiedzieć, jakie są rodzaje gorczycy i gdzie się ją jeszcze wykorzystuje? >>>
Nina W.
zewa
Dokładnie, okazuje się że wielu rzeczy nie wiemy. A praktycznie mamy ja ciągle pod ręką.