Składniki
- 1kg schabu bez kości
- 200g śliwek kalifornijskich
- łyżeczka papryki mielonej
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 2-3 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- 100ml oliwy
- liść laurowy
- ziele angielskie
- gałązka rozmarynu
- łyżeczka miodu
Sposób przygotowania
1. Schab umyj i wytnij błonę tłuszczową. Długim nożem zrób otwór w środku schabu. Włóż śliwki kalifornijskie - 5 śliwek zostaw na później. Z papryki, majeranku, soli, pieprzu cytrynowego, przeciśniętego czosnku oraz oliwy zrób marynatę. Natrzyj nią mięso i odstaw do lodówki na 12 godzin.
2. Wyjmij mięso i podsmaż na złoty kolor. Do rondla wlej litr wody. Dodaj rozmaryn, sól, liście laurowe, ziele angielskie, śliwki oraz miód. Włóż schab. Gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Mięso przewracaj co kilka minut.
Przepis, wykonanie, stylizacja oraz zdjęcia Elżbieta Żołek.
Kliknij i wydrukuj ten przepis >>>
- 1kg schabu bez kości
- 200g śliwek kalifornijskich
- łyżeczka papryki mielonej
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 2-3 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- 100ml oliwy
- liść laurowy
- ziele angielskie
- gałązka rozmarynu
- łyżeczka miodu
Sposób przygotowania
1. Schab umyj i wytnij błonę tłuszczową. Długim nożem zrób otwór w środku schabu. Włóż śliwki kalifornijskie - 5 śliwek zostaw na później. Z papryki, majeranku, soli, pieprzu cytrynowego, przeciśniętego czosnku oraz oliwy zrób marynatę. Natrzyj nią mięso i odstaw do lodówki na 12 godzin.
2. Wyjmij mięso i podsmaż na złoty kolor. Do rondla wlej litr wody. Dodaj rozmaryn, sól, liście laurowe, ziele angielskie, śliwki oraz miód. Włóż schab. Gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Mięso przewracaj co kilka minut.
Przepis, wykonanie, stylizacja oraz zdjęcia Elżbieta Żołek.
Kliknij i wydrukuj ten przepis >>>