Schab ze śliwką - jak zrobić najlepszy?

  • 3

Schab ze śliwką zazwyczaj gości na stole podczas świąt. Zobacz, jak przygotować doskonałą wersję tego mięsa. Poznaj najlepsze przepisy na schab.

         
ocena: 5/5 głosów: 7
Schab ze śliwką - jak zrobić najlepszy?
fot. Fotolia

Doskonały na ciepło jako obiadowa pieczeń z pysznym sosem, jednak równie dobry na zimno jako dodatek do kanapek - schab ze śliwką nie jest potrawą trudną, wymaga jednak wiedzy i uwagi, aby wyszedł doskonały.

JAKIE MIĘSO WYBRAĆ?

Schab jest mięsem stosunkowo chudym, podczas oprawiania mięso pozbawiane jest często otaczającej go warstwy słoniny i tłuszczu. Przy zakupie warto jednak zwrócić uwagę, aby chociaż cienka warstwa tłuszczyku zdobiła wybrany kawałek mięsa – wytapiający się podczas pieczenia tłuszcz zapewni naszej pieczeni dodatkowy smak i soczystość.

Aby zapobiec wysuszeniu się schabu owija się go czasem plastrami boczku albo dodatkowo podlewa podczas pieczenia – roztopionym masłem, winem, piwem czy bulionem.

JAKIE ŚLIWKI DO SCHABU?

Wybierając śliwki do schabu możemy stanąć przed wyborem – suszone czy wędzone. Odpowiedź nie jest jednoznaczna – to zależy od preferencji smakowych – naszych i współbiesiadników.

Śliwka wędzona ma bowiem charakterystyczny, mocny aromat, który przenika do mięsa podczas pieczenia. Nada potrawie dodatkowego wyrazu, który jednak nie każdemu może się spodobać.

Śliwka suszona jest słodka, mięsista, pozbawiona dymnego aromatu. Jest to wybór bezpieczniejszy, jednak kosztem ryzykownego, ale aromatycznego dymnego posmaku.

Schab ze śliwką

ILE PIEC?

Niepisana zasada mówi, że 1 kilogram mięsa powinno się piec 1 godzinę. Inna, że na każdy centymetr schabu mierzonego w poprzek przypada po 12 min w temperaturze 180 stopni. Oczywiście, wiele przepisów różni się co do tej zasady – warto zapoznać się z niektórymi z nich.

 
Schab ze śliwką to idealne danie świąteczne. Przyrządza się go na Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Idealnie smakuje z dodatkiem chrzanu czy sosu.
 
Mięso dużo smaczniejsze jest wtedy, kiedy piecze się go z kością. Jest wtedy mniej wyschnięte i mniej go ubywa. Tradycyjnie tak właśnie pieczony był schab. Zanim zabierzemy się do pieczenia należy taki schab obsmażyć bądź obgotować (tu warto zaznaczyć, że część wartościowych substancji zostaje wtedy w wywarze).

Należy pamiętać, żeby schab z kością bardzo dokładnie obejrzeć przed zakupem z obydwu stron, jakie ma "oczko". Zdecydowanie bezpieczniej jest kupować schab bez kości, bo wtedy przynajmniej wiadomo za co płacimy. Zdecydowanie najlepszy i najsmaczniejszy jest schab poprzerastany tłuszczem.
 
Ważne jest, szczególnie w przypadku mięsa wieprzowego, by kupować je z pewnych źródeł. Jeżeli mięso nie było zbadane, może stać się przyczyną zachorowania na tak zwaną włośnicę. Dotyczy to także kiełbasy wiejskiej.
 
JAK ZROBIĆ DOBRY SOS DO SCHABU ZE ŚLIWKĄ?
 
Jednym ze sposobów, aby schab smakował wyśmienicie jest podanie go z różnymi dodatkami. Jednymi z podstawowych i najbardziej znanych dodatków są sosy. Warto też spróbować trochę innej metody, mianowicie: schab nafaszerowany śliwką wkładamy do rękawa i - uwaga - dodajemy do niego trochę wina czerwonego. W ten sposób smażony schab nabierze niezwykłego smaku i aromatu. Na pewno zaskoczysz gości!
 
Sos do pieczonego schabu ze śliwką najlepiej jest przyrządzić, korzystając z wywaru, który powstał podczas pieczenia mięsa (mam na myśli marynatę, którą przyrządza się w następujący sposób: łączymy i mieszamy razem musztardę, pieprz i olej, czosnek granulowany i zioła prowansalskie, następnie marynujemy w nim mięso). Potem powstały w ten sposób po pieczeniu sos odlewamy, dodajemy do niego jedną łyżeczkę cukru, wodę z ugotowanych ziemniaków i zagęszczamy mąką. Sos jest gotowy i idealnie będzie komponował się z naszym mięsem.
 
Bardzo dobrym sposobem jest także przygotowanie do pieczonego schabu sosu śliwkowego. Wtedy również smakuje on wyśmienicie! Jesteśmy przekonani, że powiedzą to nawet Ci, którzy nie przepadają za mięsem podawanym  na słodko. Zamiast faszerować schab śliwkami wystarczy przyrządzić go, używając odpowiednich przypraw i obrzucić umytymi śliwkami (śliwki muszą być miękkie, dlatego warto je wcześniej namoczyć). Następnie zalać wszystko rosołem. Gdy schab się upiecze, sos spod mięsa zlać do naczynia i przecedzić, a śliwki zetrzeć na tarce.  Doprawić. Palce lizać!

Schab ze śliwką
 
WYBRANE PRZEPISY NA SCHAB ZE ŚLIWKĄ

Spośród całej gamy receptur, wybraliśmy dla Was kilka przepisów, które uważamy za szczególnie godne wypróbowania.

Pierwsza propozycja - schab pieczony faszerowany śliwkami kalifornijskimi - to łatwy w przygotowaniu pomysł na wyśmienite mięso. Dopiero rozpoczynasz przygodę z mięsem wzbogaconym o smak owoców? Skorzystaj z tego przepisu!

Pieczony schab ze śliwką z dodatkiem masła ziołowego to pomysł na świąteczny obiad lub kolację i każdą inną uroczystość! Aromatyczny, zachowuje soczystość dzięki obłożeniu słoniną przed pieczeniem. Pyszne!

Schab z dodatkiem śliwek i moreli smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i zimno. Można go zamrażać! Dzięki temu będziecie mogli się raczyć jego delikatnym smakiem kiedy tylko będziecie mieć na to ochotę!

Jeśli pomysły na faszerowane w ten sposób mięso przypadły wam do gustu, zapoznajcie się z poniższymi przepisami, w którym śliwki zostały zastąpione innymi składnikami.

Jeśli lubicie eksperymentować i odkrywać nowe smaki, koniecznie wypróbujcie przepis na schab z morelami! Brzmi klasycznie? Nic bardziej mylnego - mięso nacierane pastą ananasową charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem. My jesteśmy zachwyceni, a Wy?

Jeśli wolicie smaki bez nuty słodyczy, sprawdźcie przepis na zrolowaną pieczeń schabową z farszem z żółtego sera i papryki, z dodatkiem estragonu. Idealnie sprawdzi się na uroczystym obiedzie!

Ostatnią wybraną dla Was propozycją jest schab nadziewany żurawiną, która doskonale podkreśla smak mięs. Przepis łatwy w przygotowaniu, z pewnością zasmakuje wszystkim gościom! Polecamy!