Surówka z białej kapusty colesław

Do przygotowania surówki colesław potrzebujemy kapusty, marchewki, cebuli, majonezu i przypraw.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Surówka z białej kapusty colesław
fot. fotolia
Surówka colesław to klasyczna, smaczna surówka do obiadu. Często podawana też jako dodatek do fast foodów. Jest pełna witamin, a do tego przygotowuje się ją szybko i łatwo.

Surówka z białej kapusty colesław
Składniki:
  • 1/2 białej kapusty
  • 1/4 cebuli
  • 1 średnia marchewka
  • 4 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżki octu winnego lub ryżowego
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól, pieprz
  • Natka pietruszki
Wykonanie:
  • Kapustę umyjemy, obieramy zewnętrzne liście jeśli są uszkodzone,
  • Kroimy na ćwiartki i wykrajamy głąb.
  • Kapustę cienko szatkujemy, wkładamy do miski.
  • Posypujemy solą, ugniatamy ręką i odstawiamy na 30 minut.
  • Dodajemy obraną i drobno posiekaną cebulę oraz obraną i startą na tarce marchewkę.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
  • Dodajemy majonez, wlewamy ocet winny z sokiem z cytryny oraz miodem.
  • Natkę pietruszki siekamy, dodajemy i mieszamy
Do czego podajemy surówkę colesław?

Ta prosta i pyszna surówka pasuje do wielu potraw, świetnie sprawdzi się jako dodatek do:
  • Gotowanych ziemniaków z kotletem schabowym,
  • Ryżu z potrawką z kurczaka,
  • Kaszą z gulaszem,
  • Domowych hamburgerów,
  • Frytek i paluszków rybnych,
  • Skrzydełek a la KFC,
  • Nugetsów z pieczonymi ziemniakami.
Jak urozmaicić surówkę colesław?
  • Jeśli chcemy zmniejszyć ilość kalorii w potrawie można zastąpić majonez jogurtem naturalnym lub połączyć je pół na pół.
  • Ciekawym pomysłem będzie dodanie do majonezu chrzanu, który zaostrzy nieco naszą surówkę.
  • Możemy przygotować ją z kapusty czerwonej lub pekińskiej.
  • Dla urozmaicenia wrzucamy do niej rodzynki, żurawinę lub pestki granatu.