Surówka colesław to klasyczna, smaczna surówka do obiadu. Często podawana też jako dodatek do fast foodów. Jest pełna witamin, a do tego przygotowuje się ją szybko i łatwo.
Surówka z białej kapusty colesław
Składniki:
Ta prosta i pyszna surówka pasuje do wielu potraw, świetnie sprawdzi się jako dodatek do:
Surówka z białej kapusty colesław
Składniki:
- 1/2 białej kapusty
- 1/4 cebuli
- 1 średnia marchewka
- 4 łyżki majonezu
- 1/2 łyżki octu winnego lub ryżowego
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- Sól, pieprz
- Natka pietruszki
- Kapustę umyjemy, obieramy zewnętrzne liście jeśli są uszkodzone,
- Kroimy na ćwiartki i wykrajamy głąb.
- Kapustę cienko szatkujemy, wkładamy do miski.
- Posypujemy solą, ugniatamy ręką i odstawiamy na 30 minut.
- Dodajemy obraną i drobno posiekaną cebulę oraz obraną i startą na tarce marchewkę.
- Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
- Dodajemy majonez, wlewamy ocet winny z sokiem z cytryny oraz miodem.
- Natkę pietruszki siekamy, dodajemy i mieszamy
Ta prosta i pyszna surówka pasuje do wielu potraw, świetnie sprawdzi się jako dodatek do:
- Gotowanych ziemniaków z kotletem schabowym,
- Ryżu z potrawką z kurczaka,
- Kaszą z gulaszem,
- Domowych hamburgerów,
- Frytek i paluszków rybnych,
- Skrzydełek a la KFC,
- Nugetsów z pieczonymi ziemniakami.
- Jeśli chcemy zmniejszyć ilość kalorii w potrawie można zastąpić majonez jogurtem naturalnym lub połączyć je pół na pół.
- Ciekawym pomysłem będzie dodanie do majonezu chrzanu, który zaostrzy nieco naszą surówkę.
- Możemy przygotować ją z kapusty czerwonej lub pekińskiej.
- Dla urozmaicenia wrzucamy do niej rodzynki, żurawinę lub pestki granatu.