Do grillowania nadają się praktycznie wszystkie warzywa. Można je faszerować albo zapiekać bez żadnych dodatków. Wtedy jednak warto je wcześniej zamarynować. Będą miały niepowtarzalny smak i zachowają swój naturalny kolor.
Na marynatę trzeba przygotować:
– 300 ml oliwy z oliwek
– 1 łyżkę czerwonego pieprzu
– pęczek natki pietruszki
– łyżkę startej cebuli
– łyżkę soli
Posiekaną natkę (bez twardych łodyg) wymieszaj w miseczce z pozostałymi składnikami. Warzywa przygotowane do grillowania umyj i pokrój na kawałki. Włóż do zamykanego plastikowego pojemnika. Zalej marynatą i zamknij. Wstaw do lodówki na 2–3 godziny. Nie zostawiaj ich w marynacie zbyt długo, bo za bardzo nasiąkną oliwą. Od czasu do czasu obróć pojemnik, by marynata dotarła do każdego kawałka warzyw.
Po wyjęciu z marynaty warzywa lekko osącz i zawiń w folię aluminiową. Upiecz na dobrze rozgrzanym grillu. Podawaj jako dodatek do dań mięsnych albo jako przekąskę ze świeżą bagietką.
Przepis na szaszłyki z grillowanym bakłażanem
Składniki na 4 porcje:
- 2 małe bakłażany
- 2 kolorowe papryki
- 4 parówki drobiowe lub sojowe
- 1 ostra papryczka chili
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka startego kłącza imbiru
- sól
Sposób wykonania:
1. Bakłażany umyj, odetnij końce i pokrój wzdłuż na dość cienkie plastry. Posyp je solą i odstaw na 10–15 minut, aż puszczą sok. Następnie plastry bakłażana opłucz i osusz.
2. Strąki papryki umyj, oczyść z pestek i pokrój w grubszą kostkę. Parówki obierz z osłonek i pokrój ukośnie na kawałki. Oliwę wymieszaj z sosem słodko-kwaśnym i sosem sojowym. Dodaj drobno posiekaną chili, starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Plastry bakłażana posmaruj przygotowanym sosem i posyp igiełkami rozmarynu. Ułóż na aluminiowej tacce i grilluj z obu stron po 2 minuty. Po upieczeniu bakłażany lekko przestudź, a potem każdy plaster ciasno zwijaj i nabijaj na bambusowe patyczki na przemian z papryką i parówkami.
4. Każdy szaszłyk posmaruj obficie przygotowanym sosem. Następnie ułóż je na aluminiowych tackach i postaw na rozgrzanym grillu. Piecz około 15 minut nad żarzącymi się węglami. W trakcie pieczenia szaszłyki obróć i ponownie posmaruj sosem. Podawaj z jogurtowym dipem albo innym ulubionym sosem. Zobacz ciekawe przepisy na sosy do dań z grilla.
Źródło wydanie specjalne Pani domu / Zdjecia, stylizacja, potrawy i przepisy A.Rogalski, E.Gmiter-Rogalska, A.Borowska