Grillujemy warzywa

Pieczone na ruszcie faszerowane warzywa dają naszej inwencji kulinarnej nieograniczone możliwości.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Grillujemy warzywa

Do grillowania nadają się praktycznie wszystkie warzywa. Można je faszerować albo zapiekać bez żadnych dodatków. Wtedy jednak warto je wcześniej zamarynować. Będą miały niepowtarzalny smak i zachowają swój naturalny kolor.

 

Na marynatę trzeba przygotować:

– 300 ml oliwy z oliwek

– 1 łyżkę czerwonego pieprzu

– pęczek natki pietruszki

– łyżkę startej cebuli

– łyżkę soli

 

Posiekaną natkę (bez twardych łodyg) wymieszaj w miseczce z pozostałymi składnikami. Warzywa przygotowane do grillowania umyj i pokrój na kawałki. Włóż do zamykanego plastikowego pojemnika. Zalej marynatą i zamknij. Wstaw do lodówki na 2–3 godziny. Nie zostawiaj ich w marynacie zbyt długo, bo za bardzo nasiąkną oliwą. Od czasu do czasu obróć pojemnik, by marynata dotarła do każdego kawałka warzyw.

 

Po wyjęciu z marynaty warzywa lekko osącz i zawiń w folię aluminiową. Upiecz na dobrze rozgrzanym grillu. Podawaj jako dodatek do dań mięsnych albo jako przekąskę ze świeżą bagietką.

 

Przepis na szaszłyki z grillowanym bakłażanem


 

Składniki na 4 porcje:

 

- 2 małe bakłażany

- 2 kolorowe papryki

- 4 parówki drobiowe lub sojowe

- 1 ostra papryczka chili

- 2–3 ząbki czosnku

- 2 gałązki rozmarynu

- 4 łyżki oliwy

- 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego

- 3 łyżki sosu sojowego

- 1 łyżeczka startego kłącza imbiru

- sól

 

 

Sposób wykonania:

1. Bakłażany umyj, odetnij końce i pokrój wzdłuż na dość cienkie plastry. Posyp je solą i odstaw na 10–15 minut, aż puszczą sok. Następnie plastry bakłażana opłucz i osusz.

 

2. Strąki papryki umyj, oczyść z pestek i pokrój w grubszą kostkę. Parówki obierz z osłonek i pokrój ukośnie na kawałki. Oliwę wymieszaj z sosem słodko-kwaśnym i sosem sojowym. Dodaj drobno posiekaną chili, starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek.

 

3. Plastry bakłażana posmaruj przygotowanym sosem i posyp igiełkami rozmarynu. Ułóż na aluminiowej tacce i grilluj z obu stron po 2 minuty. Po upieczeniu bakłażany lekko przestudź, a potem każdy plaster ciasno zwijaj i nabijaj na bambusowe patyczki na przemian z papryką i parówkami.

 

4. Każdy szaszłyk posmaruj obficie przygotowanym sosem. Następnie ułóż je na aluminiowych tackach i postaw na rozgrzanym grillu. Piecz około 15 minut nad żarzącymi się węglami. W trakcie pieczenia szaszłyki obróć i ponownie posmaruj sosem. Podawaj z jogurtowym dipem albo innym ulubionym sosem. Zobacz ciekawe przepisy na sosy do dań z grilla.

 


Źródło wydanie specjalne Pani domu / Zdjecia, stylizacja, potrawy i przepisy A.Rogalski, E.Gmiter-Rogalska, A.Borowska