Gruszki zimowe:
- Komisówka - dojrzewa w październku. Jest to odmiana francuska o zielono-żółtym kolorze, z niewielkim pomarańczowym rumieńcem. W smaku bardzo soczyste, aromatyczne i winno słodkie. Można je przechowywać do grudnia. Nadają się jedynie do spożycia na surowo.
- General Leclerc - w przeciwieństwie do poprzedniej, odmiana ta w październiku jest już gotowa do zbioru. Również pochodzi z Francji. Owoce są bardzo duże, z zielono-żółtą skórką, z pomarańczowym rumieńcem i rozległymi rdzewieniami. W smaku - soczyste i kwaskowato słodkie. Nadają się do przechowywania przez miesiąc. Tak jak poprzedniczka, możliwa do spożycia jedynie na surowo..
Gruszki letnie:
- Klapsa zwana Faworytką - dojrzewa w sierpniu, wyhodowana została w Stanach Zjednoczonych. Charakteryzuje się dużymi owocami. Posiada grubą zieloną skórkę z czerwonym rumieńcem. Jest soczysta. To typowo deserowa odmiana, nie nadaje się do transportu i długiego przechowywania.
- Licówka kolorowa - dojrzewa w lipcu, posiada skórkę żółto-zieloną z rumieńcem czerwonym. Owoce jajowate i średniej wielkości, są bardzo soczyste, lecz nie nadają się od przechowywania.
Odmiany jesienne:
- Konferencja - najpopularniejsza odmiana gruszki w Polsce. Dojrzewa we wrześniu i październiku. Owoce mają wydłużony kształt i grubą zieloną skórę. Są soczyste, słodkie i aromatyczne. Mogą być przechowywane kilka tygodni w chłodnym miejscu. Owoce można jeść surowe, robić z nich soki, przetwory, dodawać do deserów lub jogurtów.
- Lukasówka - dojrzewa we wrześniu i październiku. Ma jajowaty kształt, jasnozieloną skórkę i żółknie w miarę dojrzewania. Ma winny smak i aromatyczny zapach. Owoce najlepiej smakują po miesiącu przechowywania. Odmiana deserowa, która nadaje się do jedzenia na surowo. Można z niej robić przetwory, soki i desery.
- Bonkreta Williamsa - gruszki angielskie, dojrzewają we wrześniu. Mają wydłużony kształt i są średniej wielkości. Mają skórkę jasnopomarańczową, są soczyste i aromatyczne z winnym posmakiem. Niestety nadają się do krótkiego przechowywania. Można z nich robić przetwory.
Odmiany azjatyckie:
- Chojuro - ma kuliste owoce, które nazywane są także jabłko-gruszkami. Ich miąższ jest kwaskowaty.
- Nijisseki - owoce mają kształt podobny do jabłka, kolor zielono-żółty, są soczyste aromatyczne i smaczne.
Polecamy: 30 przepisów na smakołyki z gruszkami!
- Komisówka - dojrzewa w październku. Jest to odmiana francuska o zielono-żółtym kolorze, z niewielkim pomarańczowym rumieńcem. W smaku bardzo soczyste, aromatyczne i winno słodkie. Można je przechowywać do grudnia. Nadają się jedynie do spożycia na surowo.
- General Leclerc - w przeciwieństwie do poprzedniej, odmiana ta w październiku jest już gotowa do zbioru. Również pochodzi z Francji. Owoce są bardzo duże, z zielono-żółtą skórką, z pomarańczowym rumieńcem i rozległymi rdzewieniami. W smaku - soczyste i kwaskowato słodkie. Nadają się do przechowywania przez miesiąc. Tak jak poprzedniczka, możliwa do spożycia jedynie na surowo..
Gruszki letnie:
- Klapsa zwana Faworytką - dojrzewa w sierpniu, wyhodowana została w Stanach Zjednoczonych. Charakteryzuje się dużymi owocami. Posiada grubą zieloną skórkę z czerwonym rumieńcem. Jest soczysta. To typowo deserowa odmiana, nie nadaje się do transportu i długiego przechowywania.
- Licówka kolorowa - dojrzewa w lipcu, posiada skórkę żółto-zieloną z rumieńcem czerwonym. Owoce jajowate i średniej wielkości, są bardzo soczyste, lecz nie nadają się od przechowywania.
Odmiany jesienne:
- Konferencja - najpopularniejsza odmiana gruszki w Polsce. Dojrzewa we wrześniu i październiku. Owoce mają wydłużony kształt i grubą zieloną skórę. Są soczyste, słodkie i aromatyczne. Mogą być przechowywane kilka tygodni w chłodnym miejscu. Owoce można jeść surowe, robić z nich soki, przetwory, dodawać do deserów lub jogurtów.
- Lukasówka - dojrzewa we wrześniu i październiku. Ma jajowaty kształt, jasnozieloną skórkę i żółknie w miarę dojrzewania. Ma winny smak i aromatyczny zapach. Owoce najlepiej smakują po miesiącu przechowywania. Odmiana deserowa, która nadaje się do jedzenia na surowo. Można z niej robić przetwory, soki i desery.
- Bonkreta Williamsa - gruszki angielskie, dojrzewają we wrześniu. Mają wydłużony kształt i są średniej wielkości. Mają skórkę jasnopomarańczową, są soczyste i aromatyczne z winnym posmakiem. Niestety nadają się do krótkiego przechowywania. Można z nich robić przetwory.
Odmiany azjatyckie:
- Chojuro - ma kuliste owoce, które nazywane są także jabłko-gruszkami. Ich miąższ jest kwaskowaty.
- Nijisseki - owoce mają kształt podobny do jabłka, kolor zielono-żółty, są soczyste aromatyczne i smaczne.
Polecamy: 30 przepisów na smakołyki z gruszkami!
Nina W.
karola25
LauraLaura