Instrukcja obsługi pałeczek

  • 6

Czyli podstawa przy japońskim stole.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Instrukcja obsługi pałeczek
Pałeczki są zawsze obecne na japońskim stole .I czy są to piękne ,cedrowe podawane podczas specjalnych okazji czy drewniane,jednorazowe w taniej knajpce podstawowe zasady ich używania są takie same.Jednorazowe pałeczki podawane są w podłużnych białych papierkach z wzdrukowaną nazwą tej restauracji i adresem .Bardzo przydatne gdy chcemy tam ponownie przyjść.

Jeżeli nie widzimi pałeczek obok naszego jedzenia,na tacy to znaczy,że gdzieś na stole jest pudełeczko i tam mamy ich szukać.Japońskie pałeczki są cieniutkie na końcach w odróżnieniu od okrągłych chińskich i metalowych koreańskich.W obsłudze są dosyć łatwe. Jednorazowe wyjmujemy z papierka i rozrywamy. Pierwszą pałeczkę wkładamy w zagłębienie między kciukiem i palcem wskazującym,ta będzie nieruchoma.Drugą chwytamy jak do pisania i tą pałaczką poruszamy w górę i w dół.

Czego nie robimy pałeczkami : machamy we wszystkie strony,pokazujemy na coś,wbijamy w jedzenie,podajemy z jednych bezpośrednio do drugich.Jeżeli na stole nie ma podstawki pod pałeczki opieramy je o talerz lub kładziemy płasko na spodeczku. Gdy mamy jakiekolwiek wątpliwości wystarczy zapytać ,Japończycy z radością wszystko objaśnią.