Jak smakują owady?

  • 1

Jak smakuje konik polny? Czy trudno przyrządzić larwy os? Przedstawiamy krótki przegląd jadalnych owadów.

         
ocena: 3/5 głosów: 3
Jak smakują owady?
fot. Fotolia

Czy owady ocalą świat przed głodem? Ta kwestia jest poważnie brana pod uwagę, co można przeczytać w tym artykule. Warto dodać, że Światowa Organizacja Zdrowia już jakiś czas temu debatowała nad pomysłem dostarczania zapasów owadów państwom dotkniętym klęską głodu. Argumentowano to między innymi tym, że w 90 państwach na świecie, szczególnie w Afryce, Azji i Ameryce Łacińskiej spożywa się 1400 gatunków insektów.

Co jednak z nami? Może zanim zostaniemy zmuszeni do konsumpcji owadów w wyniku jakiegoś straszliwego kataklizmu warto zapoznać się z naszym przyszłym posiłkiem?

Oto krótki przegląd insektów - smaków i sposobów ich przyrządzenia:

Koniki polne - w smaku podobne do szprotek. Pamiętajmy, że warto je przed podaniem usmażyć tudzież poddać jakiejkolwiek obróbce cieplnej, bo mogą być nosicielami larw tasiemca. Smażone najlepiej smakują dobrze doprawione. Uważajmy też na nogi koników polnych – warto je dobrze uprażyć, gdyż chitynowe kończyny mogą nam pokaleczyć żołądek.

Larwy i poczwarki – dużo białka i trochę tłuszczyku. Wystarczy je podsmażyć jak skwareczki! Ich skwierczenie na patelni łatwo pomylić z okrzykami bólu lecz bądźmy spokojni, wyrzuty sumienia na bok – owady nie posiadają przecież strun głosowych!

Jak prawdziwy afrodyzjak działa chrząszcz z rodziny majkowatych. Zawiera tę samą substancję, co słynna hiszpańska mucha – kantarydynę. Uwaga jednak, w większych ilościach jest ona trująca. W ogóle warto stronić od chrząszczy - często wydzielają nieprzyjemne zapachy, a na przykład popularne biedronki są gorzkie i trujące.

Smaczne i pożywne są szarańcze, podobno niezły jest popularny turkuć podjadek. Świetnym przysmakiem jest też ważka. Trudno ją złapać, jednak wysiłek zostanie nam wielokrotnie wynagrodzony – smakuje jak świetnej jakości chude mięso.

Inny znakomity orientalny przysmak? Larwy os! Oto krótki przepis:

"Zakradamy się cichaczem, najlepiej w nocy, do gniazda. Osy są wtedy ospałe i nie wiedzą zbytnio co się wokół nich dzieje. Straże zneutralizujemy za pomocą spryskiwacza ze zwykłą wodą. Łapiemy gniazdo do wora i wrzucamy do zamrażarki. Smażymy. Larwy os są niezwykle delikatne w smaku."

Również dorosłe owady os nadają się do potraw na przykład z ryżem – był to ulubiony przysmak japońskiego cesarza Hirohito.

Na deser przygotujmy pijawki w cukrze i posiłek gotowy!