Ponieważ główki szparagów są znacznie delikatniejsze od łodyg szparagi gotujemy ustawione pionowo (istnieją specjalne wąskie i wysokie garnki do gotowania szparagów), tak żeby główki wystawały ponad wodę i gotowały się w parze.
Gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru do miękkości. Czas gotowania szparagów, to dla białych 20min, zielonych 15min i fioletowych, jako najdelikatniejszych 10min.
Pamiętajmy, że po wyjęciu z wody szparagi jeszcze dochodzą na talerzu więc nie gotujmy ich zbyt długo. Szparagi można także gotować w mleku są wtedy delikatniejsze w smaku , a odsmażone na maśle są słodsze.
Gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru do miękkości. Czas gotowania szparagów, to dla białych 20min, zielonych 15min i fioletowych, jako najdelikatniejszych 10min.
Pamiętajmy, że po wyjęciu z wody szparagi jeszcze dochodzą na talerzu więc nie gotujmy ich zbyt długo. Szparagi można także gotować w mleku są wtedy delikatniejsze w smaku , a odsmażone na maśle są słodsze.