Szparagi- jak z nimi postępować?

Szparagi są pyszne, niestety za rzadko wykorzystujemy je w kuchni.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Szparagi- jak z nimi postępować?
Ponieważ główki szparagów są znacznie delikatniejsze od łodyg szparagi gotujemy ustawione pionowo (istnieją specjalne wąskie i wysokie garnki do gotowania szparagów), tak żeby główki wystawały ponad wodę i gotowały się w parze.

Gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru do miękkości. Czas gotowania szparagów, to dla białych 20min, zielonych 15min i fioletowych, jako najdelikatniejszych 10min.

Pamiętajmy, że po wyjęciu z wody szparagi jeszcze dochodzą na talerzu więc nie gotujmy ich zbyt długo. Szparagi można także gotować w mleku są wtedy delikatniejsze w smaku , a odsmażone na maśle są słodsze.