1. Żurek wielkanocny
Żurek, barszcz biały, chrzanówka - śniadanie wielkanocne nie może obyć się bez gorącej zupy. Warto zadbać o to, aby w środku znalazło się jajko - najlepiej ze święconki, kawałek białej kiełbasy lub wędzone żeberko. To właśnie zupa otwiera kanon świątecznych dań podawanych podczas wielkanocnego śniadania.
2. Faszerowane jaja
Tradycyjna przystawka, która pięknie zdobi odświętnie nakryty stół. Dzięki kolorowym farszom zachęca do spróbowania. Wielkanocne jajka można podać na wiele sposobów: z pastą z awokado, z łososiem, z tuńczykiem, ze szczypiorkiem czy podgrzybkami.
Jeśli wciąż szukasz inspiracji zajrzyj do tego działu: Przepisy na jaja faszerowane
3. Wielkanocna babka
Najprostsza - piaskowa - powinna znaleźć się w każdym domu! Aby była idealnie sypka, całą mąkę pszenną zastąp skrobią ziemniaczaną. To ciasto nie wymaga specjalnej oprawy - wystarczy, jeśli wierzch oprószysz cukrem pudrem. Zobacz nasze przepisy na babkę piaskową lub przygotuj drożdżowy wypiek z kilkudziesięciu jaj!
4. Nadziewane mięso
Domowa wędlina, schab nadziewany owocami lub warzywami - tego na wielkanocnym stole zabraknąć nie może! Obok popularnych mięs nadziewanych śliwkami warto przygotować np. schab z marchewką czy zielonym groszkiem. Podaj także białą kiełbasę z przygotowaną ćwikłą z chrzanem. Tradycyjne danie, na które zawsze są chętni!
5. Wiosenny nastrój
Właściwie powinniśmy ten punkt umiejscowić na samym szczycie listy. Dlaczego? Otóż w wielu domach nie podaje się mięsa (tak, nawet na Wielkanoc!), zamiast żurku pojawia się modna akurat zupa-krem, tradycyjne ciasta zastępuje się dietetycznymi wersjami, w modzie wciąż rządzi "bezgluten", nie wszyscy deklarują miłość do jajek. Tym jednak, co łączy nas przy wielkanocnym stole są więzi, które nierzadko przedświąteczne przygotowania potrafią naderwać... Dlatego dbajcie o to, byście mieli z kim zasiąść do wielkanocnego śniadania, nawet jeśli na stole miałaby znaleźć się jedynie zawartość święconki, sól i pieprz. Święta i tak się odbędą!