Gotowane jajko jest świeże jeśli żółtko znajduje się pośrodku, a pęcherzyki powietrza sa w białku maleńkie. W nieświerzym - żółtko znajduje się pyzy skorupce a pęcherzyki powietrza sa wieksze.# Aby sprawdziś świeżość surowego jajka zanurzamy je w osolonej wodzie - świeże opadnie na dnoi tam zostanie natomiast stare, nieświeże unosi się w wodzie ponieważ pęcherzyki powietrza są większe.Potrząsająś jajko można także zorientować się czy jajko jest świeże - stare jajko bulgoczew środku
Gość
-w lodowce zostaly z przed okolo 1.5 miesiaca nawet troche ponad, 2 jaja(jak to sie stalo prosze mnie nie pytac sam nie wiem poprostu nikt nic nie robil przez ten czas czegokolwiek wymagajacego jakjka a otwierajac lodowke poprostu sie na nie nie zwracalo)
-dzisiaj prosilem pewna osobe o zakup jaj poniewaz chcialem zrobic sobie schabowe, a dla mnie sa niezbedne do panierki(ale zapomnialem wyrzucic starych jaj z lodowki)
-osoba ta jak prosilem kupila jaja i jak wrocila zabrala sie za robienie kotletow
-niestety pudelko z nowymi jajami nie zostalo nawet otwarte a znikly te 2 z lodowki "wiekowe" i sprawa jest juz jasna...
wiec ponawiam pytanie o szkodliwosc jaj w tym przypadku