Jak długo piec ciasta i w jakiej tempera

  • 1

Jak długo piec ciasta i w jakiej tempera

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak długo piec ciasta i w jakiej tempera
fot. Fotolia
Czasami mamy przepis, ale nie ma podane jak długo powinno się piec ciasto. Ja stosuję  orientacyjne czasy pieczenia.

Według mnie poszczególne ciasta powinny piec się w określonych temperaturach i określonym czasie:

- ciasto kruche- 180-200 C- 20- 30 minut
- ciasto francuskie- 160-200 C- 15-30 minut
- ciasto biszkoptowe- 160-180 C- 15-30 minut
- rolada biszkoptowa- 160-180 C- 15-20 minut
- piernik- 150-160 C- 45-60 minut
- drożdżowe- 160-180 C- do 50 minut.

 
Należy pamiętać, że większość podanych w przepisach czasów i temperatur pieczenia, to wartości średnie  i przybliżone. Dlatego to my musimy pamiętać, żeby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Może się zdarzyć na przykład tak, że minie czas podany w przepisie, a nasze ciasto nie będzie jeszcze gotowe.
 
Jak sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone?
 
Najlepiej użyć do tego długiego patyczka bądź długiej wykałaczki. Należy otworzyć piekarnik (pamiętajcie, by zawsze robić to ostrożnie, ponieważ para, która wydobywa się z gorącego piekarnika może nas oparzyć). Następnie włożyć wykałaczkę/patyk w ciasto. Jeżeli wyjmiemy go  okaże się suchy, oznacza to, że ciasto jest upieczone. Jeżeli natomiast będzie mokry (lub będą się na nim znajdowały kawałki ciasta) oznacza to, że ciasto nie jest jeszcze gotowe i  musi się piec dalej. Czas zależy od stopnia wypieczenia ciasta.
 
Nie zawsze jest też tak, że ustawiona temperatura odpowiada temperaturze, która rzeczywiście jest w piekarniku.  Jeżeli wstawimy ciasto do piekarnika, który nie jest rozgrzany, przedłuża się czas pieczenia mniej więcej o około 5 - 10 minut. Jeżeli pieczemy w piekarniku i ustawimy termoobieg powietrza, temperaturę ciasta trzeba zmniejszyć o około trzydzieści stopni.
 
Jeżeli do naszego ciasta dodajemy pianę z białek, należy to zrobić tuż przed tym, jak się włoży ciasto do piekarnika. Trzeba zapamiętać, że wkładamy wtedy ciasto tylko i zawsze do rozgrzanego piekarnika.
 
Jeżeli pieczesz wysokie ciasta bądź formy, musisz wiedzieć, że po pierwsze piecze się je w formach, odpowiednich do tego rodzaju ciast i że formę tę stawiamy w piekarniku na kratce, która znajduje się na najniższym poziomie. 
 
Przy pieczeniu ciast płaskich postępujemy trochę inaczej. Jeśli w przepisie nie jest zaznaczone inaczej, piecze się je na środkowym poziomie. Zaś ciasteczka należy piec jak najwyżej. 

                   ciasto
 
Najlepiej w ustawianiu piekarnika kierować się swoją znajomością tego urządzenia. Czasami zdarza się tak, że każdy piekarnik piecze trochę w inny sposób i temperatura, którą się na nim obiera, może się trochę różnić.
 
Najlepiej piec ciasto w grubych formach. Wtedy, kiedy wlewamy je na tę formę, rozchodzi się równomiernie. Pamiętaj, gdy Twoje ciasto zacznie się przypalać od góry, a jeszcze całkowicie się nie upiekło, należy przykryć je od góry papierem do pieczenia i spokojnie piec dalej.
 
Pamiętaj także o odpowiednim przygotowaniu form. Zależy ono głównie od rodzaju ciasta, które pieczemy.  Dobre ich przygotowanie spowoduje to, że ciasto nie przywrze nam do formy i będzie je później się łatwo z niej wyjmowało.

      ciasto
 
Jak zatem właściwie przygotować formę na ciasto?
 
Jeżeli pieczemy ciasto kruche smarowanie blachy tłuszczem nie jest wcale potrzebne, ponieważ ciasta te zawierają dużo tłuszczu. Odnośnie z kolei ciast ptysiowych oraz bez wykłada się  papierem pergaminowym. Jeżeli nie podłożymy papieru, tłuszcz, który wsiąknie, obciąży te lekkie ciasta. Jeżeli pieczemy ciasta francuskie, blachę należy spryskać wodą i wystarczy. 
 
Jeżeli pieczemy ciasto drożdżowe bądź biszkoptowe należy blachę  posmarować tłuszczem, a nawet obrzucić bułką tartą. Do smarowania zazwyczaj stosuje się świeże masło, ponieważ nadaje ono wypiekowi lepszego, szlachetnego smaku. Nie jest oczywiście błędem posmarowanie blachy margaryną. 
 
Można uniknąć smarowania blach w ten sposób poprzez wykładanie formy papierem pergaminowym, można też kupić nowoczesne blachy, które pokryte są teflonem.
 
Jeżeli lubisz piec ciasta i dużo pieczesz nie oszczędzaj na odpowiednich naczyniach.