Niejednokronie stanęliśmy przed faktem wyboru sera do zapiekanek, kilka praktycznych wskazówekprzy wyborze.
Jeśli do zapiekanki zdecydujemy się dodać ostry ser o intensywnym zapachu, warto jest go wymieszać z łagodną, niemalże bezzapachową delikatną mozzarellą, która złagodzi cały smak potrawy.
Z kolei grecka feta czy też sery z przerostem niebieskiej pleśni nadają się także do zapiekania. Warto zapamiętać iż niebieskie sery bardzo dobrze komponują się w zapiekankach połączonych z orzechami, makaronami bądź kaszą. natomiast owczy oscypek nada nam lekko dymny, wędzony zapach. Waro wspomnieć iż lekko podeschnięty oscypek z powodzeniem zastąpi parmezan.
Jeśli do zapiekanki zdecydujemy się dodać ostry ser o intensywnym zapachu, warto jest go wymieszać z łagodną, niemalże bezzapachową delikatną mozzarellą, która złagodzi cały smak potrawy.
Z kolei grecka feta czy też sery z przerostem niebieskiej pleśni nadają się także do zapiekania. Warto zapamiętać iż niebieskie sery bardzo dobrze komponują się w zapiekankach połączonych z orzechami, makaronami bądź kaszą. natomiast owczy oscypek nada nam lekko dymny, wędzony zapach. Waro wspomnieć iż lekko podeschnięty oscypek z powodzeniem zastąpi parmezan.