Jak dobrać ser do zapiekanki?

Niejednokrotnie stanęliśmy przed faktem wyboru sera do zapiekanek, kilka praktycznych wskazówek przy wyborze.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak dobrać ser do zapiekanki?
Niejednokronie stanęliśmy przed faktem wyboru sera do zapiekanek, kilka praktycznych wskazówekprzy wyborze.

Jeśli do zapiekanki zdecydujemy się dodać ostry ser o intensywnym zapachu, warto jest go wymieszać z łagodną, niemalże bezzapachową delikatną mozzarellą, która złagodzi cały smak potrawy.

Z kolei grecka feta czy też sery z przerostem niebieskiej pleśni nadają się także do zapiekania. Warto zapamiętać iż niebieskie sery bardzo dobrze komponują się w zapiekankach połączonych z orzechami, makaronami bądź kaszą. natomiast owczy oscypek nada nam lekko dymny, wędzony zapach. Waro wspomnieć iż lekko podeschnięty oscypek z powodzeniem zastąpi parmezan.