Dania na koniec truskawkowego sezonu

Zbliża się koniec truskawkowego sezonu, coraz ciężej dostać jeszcze te przepyszne owoce. Podpowiemy, jak można wykorzystać ostatnie w tym sezonie truskawki.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Dania na koniec truskawkowego sezonu

Sezon truskawkowy jak zwykle nagle się zaczął i nagle się skończył. Coraz mniej truskawek, a coraz więcej wiśni na straganach i w sklepach. Warto jednak skusić się na te późne truskawki, bo następne będą dopiero za rok!

Truskawkowy mus

Jeśli uda nam się jeszcze spotkać truskawki, nie są już takie piękne, jak na początku czerwca. Dlatego warto zrobić z nich mus. Aby go przyrządzić, należy umyć truskawki i pozbawić szypułek, następnie pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do wysokiego naczynia. Zmiksować blenderem i w przypadku, gdy truskawki okażą się za mało słodkie, dodać niewielką ilość cukru. Tak przygotowanym musem możemy polać naleśniki, placuszki, gofry lub lody. Podobny mus możemy przyrządzić również z innych owoców.

Pyszny koktajl

Z truskawek możemy przyrządzić również słodki owocowy koktajl. W tym celu należy zmiksować truskawki blenderem, podobnie jak w przypadku przygotowywania musu, a następnie dodać cukier, mleko i odrobinę śmietany. Koktajl wystarczy przelać do wysokich szklanek i ozdobić listkami mięty i kleksem z bitej śmietany. Do naszego koktajlu możemy dodać inne owoce, które lubimy. Z truskawkami komponują się dobrze banany, jagody, maliny i poziomki.

Truskawki wykwintnie

Jeśli udało nam się dostać bardzo mało truskawek, albo na krzaczku w naszym ogrodzie wisi smętnie jedynie kilka sztuk, nie martwmy się. I tą ilość owoców możemy z powodzeniem wykorzystać. Dobrym pomysłem będzie przyrządzenie pysznej sałatki z truskawkami.

Jeśli mamy jedynie kilka truskawek, możemy przygotować sałatkę z pokrojonych owoców, mieszanki sałat, sera pleśniowego i sosu z octu balsamicznego i oliwy.

Jeżeli nie mamy akurat sałaty, ale w naszej lodówce znajdują się świeże liście szpinaku, możemy wykorzystać  je do podobnej sałatki z truskawkami, tyle że zamiast sera pleśniowego użyjemy  sera mozzarella, a zamiast sosu balsamicznego – sosu z jogurtu naturalnego. Dzięki temu danie będzie miało łagodniejszy smak.

Pyszną sałatkę w sam raz na lekkie danie obiadowe otrzymamy również z upieczonej i pokrojonej piersi z kurczaka wymieszanej z kilkoma truskawkami i sałatą.

Wykorzystajmy jak nalepiej ostatnie dni, kiedy możemy spotkać truskawki w naszych sklepach i na straganach!

Polecamy przepisy:
Mus truskawkowy do naleśników

Mus Truskawkowo-Bananowy
Koktajl truskawkowo-miętowy

Botwinka z truskawkami
Sałatka z truskawkami i czosnkiem
Sałatka ze szpinaku, pstrąga z truskawkami