Dlaczego warto jeść ryby?
Wiele osób stroni od dań z ryb. Zupełnie niesłusznie. Ryby są bardzo zdrowe i powinno się je spożywać choć raz w tygodniu. Zawierają dużo łatwo trawionego białka. Poza tym dużo składników mineralnych, w tym fosforu i żelaza. Znajdziemy w nich także wapń, witaminy (B, A, D), a nawet jod w rybach morskich.
Niektóre z ryb zalicza się do grupy ciężkostrawnych. Wśród nich można wymienić łososia, węgorza, halibuta. Są to tłuste ryby, dlatego powinno stronić się od ich smażenia, ale są bardzo zdrowe.
Jak kupić dobrą rybę?
Przede wszystkim wybieraj raczej małe sklepiki specjalizujące się w sprzedaży ryb lub sprzedawców na bazarach. Radzimy raczej unikać kupowania ryb w supermarketach, gdzie towar często jest nieświeży.
Na to zwróć uwagę wybierając rybę:
- mięso świeżej ryby powinno być jędrne
- łuska nie może być pokryta śluzem
- skrzela powinny być w odcieniu czerwieni. Jeśli dana ryba ma skrzela szarawe, blade, to może świadczyć o tym, że jestnieświeża.
Jak obchodzić się z rybą?
Unikaj przetrzymywania żywych, śniętych ryb w torebkach foliowych. Jeśli decydujemy się na zakup żywej ryby, dobrze jest wcześniej dowiedzieć się, jak odebrać jej życie, by jak najmniej cierpiała. Eksperci zalecają uderzenie młotkiem w tył głowy. Następnie należy przeciąć kręgosłup u nasady. Po tym rozpoczynamy skrobanie z łusek. W przypadku niektórych ryb może być to trudniejsze do wykonania. Takie trudności napotkamyczyszcząc lina. Węgorz, halibut – tym rybom ściągamy całą skórę.
Kolejny krok, to pozbycie się wnętrzności. Należy to zrobić delikatnie, by nie uszkodzić mięsa, ani woreczka żółciowego. To bardzo ważne, ponieważ jego przebicie spowoduje rozlanie się żółci, a rybę trzeba będzie wyrzucić. Dopiero teraz możemy odciąć płetwy, łeb. Jeśli chcemy je zostawić – musimy wyciąć skrzela, oczy.Po wykonaniu tej czynności – dokładnie myjemy rybę pod wodą. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem (mogą być też inne przyprawy) i wkładamy na pewien czas do lodówki.
Jeśli mięso ryby ma być przeznaczone na kotlety – trzeba z niego wyjąć kręgosłup i wszystkie ości.
Przyprawianie
Zacznij je od dodania pieprzu i soli. Można dodać także curry, trochę soku z cytryny (pasuje zwłaszcza do flądry, łososia). Rybę można obłożyć też plastrami cebuli, czosnkiem albo obtoczyć w specjalnej paście, np. z musztardy.Jeśli chcemy pozbyć się charakterystycznego zapachu ryby, to możemy obłożyć ją wspomnianymi już plastrami cebuli lub czosnkiem, ale też skórką cytryny. Sprawdzą się również przyprawy korzenne, dodanie do duszonej ryby wina, jak również dodanie ziół.
W oparciu o „Książka kucharska” Zofii Zawitowskiej, wyd. Warta Warszawa
Wiele osób stroni od dań z ryb. Zupełnie niesłusznie. Ryby są bardzo zdrowe i powinno się je spożywać choć raz w tygodniu. Zawierają dużo łatwo trawionego białka. Poza tym dużo składników mineralnych, w tym fosforu i żelaza. Znajdziemy w nich także wapń, witaminy (B, A, D), a nawet jod w rybach morskich.
Niektóre z ryb zalicza się do grupy ciężkostrawnych. Wśród nich można wymienić łososia, węgorza, halibuta. Są to tłuste ryby, dlatego powinno stronić się od ich smażenia, ale są bardzo zdrowe.
Jak kupić dobrą rybę?
Przede wszystkim wybieraj raczej małe sklepiki specjalizujące się w sprzedaży ryb lub sprzedawców na bazarach. Radzimy raczej unikać kupowania ryb w supermarketach, gdzie towar często jest nieświeży.
Na to zwróć uwagę wybierając rybę:
- mięso świeżej ryby powinno być jędrne
- łuska nie może być pokryta śluzem
- skrzela powinny być w odcieniu czerwieni. Jeśli dana ryba ma skrzela szarawe, blade, to może świadczyć o tym, że jestnieświeża.
Jak obchodzić się z rybą?
Unikaj przetrzymywania żywych, śniętych ryb w torebkach foliowych. Jeśli decydujemy się na zakup żywej ryby, dobrze jest wcześniej dowiedzieć się, jak odebrać jej życie, by jak najmniej cierpiała. Eksperci zalecają uderzenie młotkiem w tył głowy. Następnie należy przeciąć kręgosłup u nasady. Po tym rozpoczynamy skrobanie z łusek. W przypadku niektórych ryb może być to trudniejsze do wykonania. Takie trudności napotkamyczyszcząc lina. Węgorz, halibut – tym rybom ściągamy całą skórę.
Kolejny krok, to pozbycie się wnętrzności. Należy to zrobić delikatnie, by nie uszkodzić mięsa, ani woreczka żółciowego. To bardzo ważne, ponieważ jego przebicie spowoduje rozlanie się żółci, a rybę trzeba będzie wyrzucić. Dopiero teraz możemy odciąć płetwy, łeb. Jeśli chcemy je zostawić – musimy wyciąć skrzela, oczy.Po wykonaniu tej czynności – dokładnie myjemy rybę pod wodą. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem (mogą być też inne przyprawy) i wkładamy na pewien czas do lodówki.
Jeśli mięso ryby ma być przeznaczone na kotlety – trzeba z niego wyjąć kręgosłup i wszystkie ości.
Przyprawianie
Zacznij je od dodania pieprzu i soli. Można dodać także curry, trochę soku z cytryny (pasuje zwłaszcza do flądry, łososia). Rybę można obłożyć też plastrami cebuli, czosnkiem albo obtoczyć w specjalnej paście, np. z musztardy.Jeśli chcemy pozbyć się charakterystycznego zapachu ryby, to możemy obłożyć ją wspomnianymi już plastrami cebuli lub czosnkiem, ale też skórką cytryny. Sprawdzą się również przyprawy korzenne, dodanie do duszonej ryby wina, jak również dodanie ziół.
W oparciu o „Książka kucharska” Zofii Zawitowskiej, wyd. Warta Warszawa