
tymianek -- do pieczonych ziemniaków, jajecznicyfarszów mięsnych, smażonych rybzawiesistych zup z warzyw strączkowych.bazylia -- do wszystkich dań warzywnych, a zwłaszcza pomidorówkapusty,bobu,ogórków konserwowychsera,masła,omletów i makaronów.rozmaryn -- do pieczonej wołowiny i cielęciny,a także drobiuzup jarzynowych,potraw z warzyw i do twarogu.cząber -- do grzybów,sałatek mięsnych i ziemniaczanychoraz dań rybnych.jałowiec -- do mięs (zwłaszcza tłustych ,jak np.wieprzowina,baranina)i dziczyzny oraz dyni,kapusty kwaszonej czy czerwonej.liść laurowy -- do ryb,drobiu.dziczyzny różnych gulaszówwarzywnych marynat pasztetu i rosołu.majeranek -- do zawiesistych zup,grzybów,pieczonego mięsasosów i potraw z grochu.kminek -- do wytrawnych wypieków (np. chleba)oraz do ziemniaków.porady te zaczerpnąłem z Poradnika Pani Domu
wio