Witaminy z warzyw i owoców rodzimych

owoce i warzywa z sadu i ogrodu

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Witaminy z warzyw i owoców rodzimych
AGREST: 59 kcal. Zawiera błonnik, sporo potasu, witaminę C oraz beta- karoten. BRZOSKWINIA: 52 kcal. Jest bogactwem beta - karotenu. Zawiera witaminę B1, B2, pp oraz sporo witaminy C. Ma magnez, wapń, żelazo. CZEREŚNIA: 50 kcal. Dostarcza potas, zawiera beta - karoten oraz glikozę. Działa przeciwreumatycznie i przeciwmiażdżycowo. ŚLIWKA: 66 kcal. Jest źródłem potasu. Zawiera witaminy B i beta - karoten. WINOGRONA: 73 kcal. Zawierają potas, fosfor, wapń i magnez. Mają błonnik i glukozę. WIŚNIA: 55 kcal. Zawiera wszystkie witaminy. Ma też błonnik, potas, wapń i fosfor. Działa przeciwzapalnie. CEBULA: 28 kcal. Witamin ma niewiele. Jest bogata w potas, magnez i wapń. Zawiera selen, który opóźnia proces starzenia. Surowa cebula podnosi pozom dobrego cholesterolu. CUKINIA: 19 kcal. Ma dużo beta - karotenu i soli mineralnych. Bardzo dobrze działa na trawienie. CZOSNEK: 144 kcal. Ma dużo składników mineralnych, żelaza. Ma też potas, sód, wapń i magnez. działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. FASOLKA SZPARAGOWA: 40 kcal. Ma dużo beta - karotenu i witaminy PP. Zawiera błonnik. GROSZEK ZIELONY: 44 kcal. Zawiera dużo beta- karotenu, białka i błonnika. Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Świeży ma dużo witaminy E. KABACZEK: 13 kcal. Ma dość dużo beta- karotenu oraz witaminy B1, B2 i C. Zawiera też potas, fosfor i wapń. KALAFIOR: 16 kcal. Ma dużo witaminy C. Kalafior obniża poziom cholesterolu. KALAREPA: 38 kcal. Zawiera błonnik, witaminę B1, B2, PP i C, a także dużo wapnia i magnezu. KAPUSTA: 24 kcal. Zawiera witaminę E i C, żelazo, magnez i miedź. Ma też błonnik. Zdrowa jest surowa, kiszona i gotowana. MARCHEW: 28 kcal. Jest najbogatszym źródłem beta- karotenu. Zawiera cenne składniki mineralne oraz błonnik. PAPRYKA: 27 kcal. Jest bogata w witaminę C i P. Ma też witaminy z grupy B oraz wapń, potas, magnez, błonnik. Chroni przed miażdżycą. PIETRUSZKA: 61 kcal. Najcenniejsza jest natka. Ma więcej witaminy C niż pomarańcza czy kapusta. POMIDOR: 33 kcal. Zawiera dużo beta - karotenu i prawie wszystkie witaminy i minerały. Ma też błonnik. Dobrze wpływa na skórę. POR: 24 kcal. Ma niewiele witamin, za to bogaty w wapń, fosfor, siarkę i magnez. RZODKIEWKA: 12 kcal. Zawiera żelazo, miedź i magnez. Poprawia ukrwienie, dobrze działa na wzrok i pamięć. SAŁATA: 12 kcal. Ma wiele witamin, w tym E i B6. Dobrze działa na wątrobę, na krążenie krwi. SZPINAK: 16 kcal. Jest bogaty w beta - karoten i witaminę K. Działa krwiotwórczo, odmładza organizm.