JAKI RYŻ WYBRAĆ?
Na rynku spożywczym dostępne są najróżniejsze gatunki smakowitego ryżu. Po jaki warto sięgać i który najlepiej sprawdzi się w postaci deseru?
Ryż brązowy to najwartościowszy i najmniej przetworzony ryż dostępny na sklepowych półkach. W jego składzie znajdziemy ogromne pokłady łatwo przyswajalnego białka, witamin, soli mineralnych i niezbędny dla odpowiedniego trawienia błonnik! Przyrządzanie go wymaga nieco dłuższego gotowania ze względu na obecność otaczającej ziarno brązowej łupinki!
Ryż biały powstaje w wyniku wypolerowania wierzchniej warstwy ryżu brązowego. Zabieg ten powoduje, że zboże traci nieco na wartości, jednak nie oznacza to, że jest ich całkowicie pozbawiony! Śmiało więc możecie wykorzystywać go do przyrządzania najróżniejszych deserów!
Zdjęcia: Fotolia
Ryż parboiled jest pośrednią wersją obu wyżej wymienionych gatunków. Jest biały, jednak dzięki poddaniu go działaniu pary wodnej, która wtłacza w jego wnętrze wszystkie składniki odżywcze, zachowuje właściwości ryżu brązowego. Ta wersja ryżu jest zatem zarówno smaczna, jaki i zdrowa!
Ryż czerwony powstaje w wyniku fermentacji grzybów strzępkowych na wypolerowanym ryżu. Według badań naukowców, niebywale korzystnie wpływa na ludzki organizm, zapobiega chorobom serca, a nawet nowotworom!
ZDROWOTNY ASPEKT RYŻU
Ryż to produkt spożywczy który nie uczula, dlatego często pojawia się w diecie alergika czy osoby z chorobą trzewną. Jest także bardzo dobrym elementem diet lekkostrawnych. Korzystnie wpływa na podrażnienia jelit spowodowane biegunkami. Ryż jest źródłem białka, błonnika i cennych witamin z grupy!
Zdjęcie: Fotolia
RYŻ NA SŁODKO
Ryż to podstawa kuchni azjatyckiej, ale coraz częściej także hiszpańskiej i francuskiej. Fantastycznie komponuje się w zestawieniu z soczystymi rybami, owocami morza, drobiem czy warzywami. Śmiało przyrządzać go można na słono, pikantnie, a także słodko! Ryż serwowany jako deser coraz częściej zastępuje nam nafaszerowane cukrem batoniki, ciasteczka czy cukierki. Jak go przygotować, by zaspokoił ochotę na słodycze?
Ryż z owocami to świetny pomysł na obiad, przekąskę lub deser. Przysmak ten jest lekki, sycący, aromatyczny i pełen naturalnej owocowej słodyczy!
Owocami najlepiej komponującymi z ryżem są jabłka, gruszki, brzoskwinie, melony, mango czy ananasy. Cudownie zasmakują, gdy przed połączeniem z ryżem poddacie je krótkiemu podduszeniu. Wystarczy wrzucić do garnka pokrojone w kostkę owoce, dodać do nich łyżkę prawdziwego miodu czy syropu klonowego, odrobinę aromatu waniliowego, rodzynki i voila!
Pysznym deserem z nutą owoców może być także ryż z sosem malinowym, wiśniowym lub porzeczkowym. Do ich wykonania wykorzystać można zarówno owoce świeże jak i mrożone – należy zagotować je z 2 łyżkami cukru, odsączyć powstały sok i połączyć z ryżem!
Ryż na mleku to słodka propozycja zarówno dla małych jak i dużych! Do jego przygotowania wykorzystać można różne gatunki ryżu, zależnie od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać. Ryże pełnoziarniste będą bardziej sypkie i sprawią, że danie będzie miało orzechowy posmak. Ryż biały, długoziarnisty szybciej się ugotuje i będzie bardziej kleisty. Można gotować go w mleku krowim o dużej zawartości tłuszczu lub wykorzystać do tego celu mleko kokosowe!
Zdjęcie: Fotolia
Macie ochotę na słodką, ryżową przekąskę? Inspirujcie się naszymi przepisami i chwalcie efektami. Pamiętajcie, że każdy przepis otrzymuje wirtualne wymienne na nagrody!
Na rynku spożywczym dostępne są najróżniejsze gatunki smakowitego ryżu. Po jaki warto sięgać i który najlepiej sprawdzi się w postaci deseru?
Ryż brązowy to najwartościowszy i najmniej przetworzony ryż dostępny na sklepowych półkach. W jego składzie znajdziemy ogromne pokłady łatwo przyswajalnego białka, witamin, soli mineralnych i niezbędny dla odpowiedniego trawienia błonnik! Przyrządzanie go wymaga nieco dłuższego gotowania ze względu na obecność otaczającej ziarno brązowej łupinki!
Ryż biały powstaje w wyniku wypolerowania wierzchniej warstwy ryżu brązowego. Zabieg ten powoduje, że zboże traci nieco na wartości, jednak nie oznacza to, że jest ich całkowicie pozbawiony! Śmiało więc możecie wykorzystywać go do przyrządzania najróżniejszych deserów!
Zdjęcia: Fotolia
Ryż parboiled jest pośrednią wersją obu wyżej wymienionych gatunków. Jest biały, jednak dzięki poddaniu go działaniu pary wodnej, która wtłacza w jego wnętrze wszystkie składniki odżywcze, zachowuje właściwości ryżu brązowego. Ta wersja ryżu jest zatem zarówno smaczna, jaki i zdrowa!
Ryż czerwony powstaje w wyniku fermentacji grzybów strzępkowych na wypolerowanym ryżu. Według badań naukowców, niebywale korzystnie wpływa na ludzki organizm, zapobiega chorobom serca, a nawet nowotworom!
ZDROWOTNY ASPEKT RYŻU
Ryż to produkt spożywczy który nie uczula, dlatego często pojawia się w diecie alergika czy osoby z chorobą trzewną. Jest także bardzo dobrym elementem diet lekkostrawnych. Korzystnie wpływa na podrażnienia jelit spowodowane biegunkami. Ryż jest źródłem białka, błonnika i cennych witamin z grupy!
Zdjęcie: Fotolia
RYŻ NA SŁODKO
Ryż to podstawa kuchni azjatyckiej, ale coraz częściej także hiszpańskiej i francuskiej. Fantastycznie komponuje się w zestawieniu z soczystymi rybami, owocami morza, drobiem czy warzywami. Śmiało przyrządzać go można na słono, pikantnie, a także słodko! Ryż serwowany jako deser coraz częściej zastępuje nam nafaszerowane cukrem batoniki, ciasteczka czy cukierki. Jak go przygotować, by zaspokoił ochotę na słodycze?
Ryż z owocami to świetny pomysł na obiad, przekąskę lub deser. Przysmak ten jest lekki, sycący, aromatyczny i pełen naturalnej owocowej słodyczy!
Owocami najlepiej komponującymi z ryżem są jabłka, gruszki, brzoskwinie, melony, mango czy ananasy. Cudownie zasmakują, gdy przed połączeniem z ryżem poddacie je krótkiemu podduszeniu. Wystarczy wrzucić do garnka pokrojone w kostkę owoce, dodać do nich łyżkę prawdziwego miodu czy syropu klonowego, odrobinę aromatu waniliowego, rodzynki i voila!
Pysznym deserem z nutą owoców może być także ryż z sosem malinowym, wiśniowym lub porzeczkowym. Do ich wykonania wykorzystać można zarówno owoce świeże jak i mrożone – należy zagotować je z 2 łyżkami cukru, odsączyć powstały sok i połączyć z ryżem!
Ryż na mleku to słodka propozycja zarówno dla małych jak i dużych! Do jego przygotowania wykorzystać można różne gatunki ryżu, zależnie od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać. Ryże pełnoziarniste będą bardziej sypkie i sprawią, że danie będzie miało orzechowy posmak. Ryż biały, długoziarnisty szybciej się ugotuje i będzie bardziej kleisty. Można gotować go w mleku krowim o dużej zawartości tłuszczu lub wykorzystać do tego celu mleko kokosowe!
Zdjęcie: Fotolia
Macie ochotę na słodką, ryżową przekąskę? Inspirujcie się naszymi przepisami i chwalcie efektami. Pamiętajcie, że każdy przepis otrzymuje wirtualne wymienne na nagrody!