Niczego nie można mrozić w nieskończoność - zwłaszcza, gdy przed zamrożeniem przez jakiś czas musiała być poddawana patroszeniu.
Przy zakupie ryby mrożonej zwróć uwagę na:
Czasem decydując się którą rybe mrożoną wybrać porównujemy ilość lodu, jaka zosatła użyta do mrożenia - choć ryba z dużą warstwą lodu waży więcej, a co za tym idzie kosztuje więcej - to znak, że mrożona była właściwie. Dzięki takiej warstwie lodu nie dostało się do niej powietrze.
Przy zakupie ryby mrożonej zwróć uwagę na:
- zapach - powinien być neutralny, nie kwaśny!
- wygląd - nie może posiadać tzw. oparzeliny mrozowej - a więc wszelkich ubytków świadczących o niewłaściwym obchodzeniu się z rybą - najczęściej są to liczne nieestetyczne ubytki
- białe centrum źrenicy - winno być jak najmniejsze.
Czasem decydując się którą rybe mrożoną wybrać porównujemy ilość lodu, jaka zosatła użyta do mrożenia - choć ryba z dużą warstwą lodu waży więcej, a co za tym idzie kosztuje więcej - to znak, że mrożona była właściwie. Dzięki takiej warstwie lodu nie dostało się do niej powietrze.