Krewetki - coraz bardziej popularny przysmak
Krewetki cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Co odróżnia te skorupiaki od innych? Przede wszystkim wydłużony korpus i zagięty odwłok. Ponadto wystepują ptaktycznie we wszystkich morzach świata.
Rodzaje krewetek
Wyróżniamy sześć rodzajów krewetek:
1) Krewetka pospolita – to najbardziej ceniony przysmak. Najlepiej smakuje ugotowana w wodzie, z dodatkiem soli.
2)Garnela z gatunku gnathophausia inges – to jeden z najdroższych rodzajów krewetek. Charakteryzują go ostre brzegi pancerza na grzbiecie.
3) Garnela z gatunku heterocarpus reedei – o wysokiej wartości smakowej, niestety w Polsce nie sprzedaje się go w całości.
4) Garnela z gatunku penaeus kerathurus – to gatunek o niezwykle wysokiej jakości.
5)Krewetki rodzaju penaeus japonicus – popularne w Japonii i Azji Wschodniej. Cechuje je wysoka jakość i dobry smak.
6)Garnela pospolita crangon crangon – to jeden najlepszych gatunków krewetek.
Jak przygotować krewetki? – krok po kroku.
Krok 1
Trzymamy kretkę za głowę i tułów. Okrężnym ruchem należy oderwać tylną część od głowy.
Krok 2
Następnie, trzymając ogon krewetki, przy pomocy nożyczek nacinamy pancerz w kierunku wachlarza ogona.
Krok 3
Rozluźniamy palcami pancerz wokół ogona, poza jego ostatnią częścią, przy ogonie i usuwamy go.
Krok 4
Wyciągamy przewód pokarmowy z krewetki – delikatnie nacinamy obrany ogon wzdłuż grzbietu. Jelito podważamy czubkiem noża i delikatnie wyciągamy. Zwracamy uwagę na to, żeby jelito się nie przerwało.
Krok 5
Obrane ogony krewetek myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
Krok 6
Nacinamy krewetki po stronie grzbietu, aż po ogon i rozkładamy.
Krewetki cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Co odróżnia te skorupiaki od innych? Przede wszystkim wydłużony korpus i zagięty odwłok. Ponadto wystepują ptaktycznie we wszystkich morzach świata.
Rodzaje krewetek
Wyróżniamy sześć rodzajów krewetek:
1) Krewetka pospolita – to najbardziej ceniony przysmak. Najlepiej smakuje ugotowana w wodzie, z dodatkiem soli.
2)Garnela z gatunku gnathophausia inges – to jeden z najdroższych rodzajów krewetek. Charakteryzują go ostre brzegi pancerza na grzbiecie.
3) Garnela z gatunku heterocarpus reedei – o wysokiej wartości smakowej, niestety w Polsce nie sprzedaje się go w całości.
4) Garnela z gatunku penaeus kerathurus – to gatunek o niezwykle wysokiej jakości.
5)Krewetki rodzaju penaeus japonicus – popularne w Japonii i Azji Wschodniej. Cechuje je wysoka jakość i dobry smak.
6)Garnela pospolita crangon crangon – to jeden najlepszych gatunków krewetek.
Jak przygotować krewetki? – krok po kroku.
Krok 1
Trzymamy kretkę za głowę i tułów. Okrężnym ruchem należy oderwać tylną część od głowy.
Krok 2
Następnie, trzymając ogon krewetki, przy pomocy nożyczek nacinamy pancerz w kierunku wachlarza ogona.
Krok 3
Rozluźniamy palcami pancerz wokół ogona, poza jego ostatnią częścią, przy ogonie i usuwamy go.
Krok 4
Wyciągamy przewód pokarmowy z krewetki – delikatnie nacinamy obrany ogon wzdłuż grzbietu. Jelito podważamy czubkiem noża i delikatnie wyciągamy. Zwracamy uwagę na to, żeby jelito się nie przerwało.
Krok 5
Obrane ogony krewetek myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
Krok 6
Nacinamy krewetki po stronie grzbietu, aż po ogon i rozkładamy.