Czy pomidory trzeba obierać?
Zawsze dobrze jest obrać pomidora ze skórki, niezależnie od tego, czy używamy go jako składnika sałatki czy w kanapce. Skórka pomidorowa jest ciężkostrawna i może przykleić się do ścianki żołądka, a to z kolei może prowadzić do nudności, a nawet wymiotów.
Obieranie pomidora ze skórki jest także konieczne, jeśli podajemy pomidory małym dzieciom. Obieranie pomidora jest istotne także z powodów estetycznych - jeśli przygotowujesz tradycyjną zupę pomidorową lub gazpacho, posiekane skórki zepsują efekt wizualny dania.
Prosty sposób na obranie pomidora ze skórki
Obieranie dojrzałego pomidora
Jeśli pomidor jest dojrzały, wystarczy jedno nacięcie na spodzie: należy chwycić za odstające końce skórki i obrać.
Obieranie świeżego pomidora
Twardego pomidora warto wcześniej sparzyć. Jeśli nie jest zbyt miękki - można go sparzyć. Jeśli pomidory wykorzystasz do zrobienia sałatki, leczo czy gulaszu - pamiętaj też o usunięciu gniazda nasiennego, które jest żółto-zielone. Jest ono gorzkie, twarde i raczej niesmaczne.
Zobacz nasze przepisy na dania z pomidorami.