Jak przygotować gazpacho?

  • 1

Gazpacho to tradycyjny andaluzyjski chłodnik, który można przyrządzić w mniej niż kwadrans. Wystarczą pomidory, papryka i blender, by uzyskać pyszne hiszpańskie danie.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak przygotować gazpacho?
fot. Fotolia
Tradycyjne gazpacho stanowi idealną propozycję na upały. Nawet gdy odchodzą one w zapomnienie, ten chłodnik z pomidorów skutecznie przypomni smaki lata. Wystarczy zmiksować ze sobą kilka warzyw, by cieszyć się pożywną zupą bez gotowania.

Przepis na gazpacho

1. Przygotuj:
  • 1 kg dojrzałych pomidorów;
  • 0,5 l soku pomidorowego (może być domowy!);
  • Kilka-kilkanaście ogórków gruntowych;
  • 2 duże papryki czerwone;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 dużą cebulę lub 2 mniejsze;
  • 1 kromkę pszennego chleba;
  • 2 łyżki octu (winnego lub spirytusowego);
  • 3 łyżki oliwy lub oleju;
  • Kilka świeżych liści bazylii;
  • Sól i pieprz do smaku.
2. Warzywa obierz, umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć do miski blendera.

3. Do warzyw dodaj namoczony w wodzie i odciśnięty chleb, ocet, oliwę i przyprawy. Całość zmiksuj.

4. Dodaj sok pomidorowy oraz przyprawy, wymieszaj i włóż do lodówki na 2-3 godziny.

5. Gotowe gazpacho podawaj z grzankami i liśćmi bazylii. Smacznego!

Gazpacho pomidorowe w drewnianej misce
Fotolia

Jakie pomidory wybrać do gazpacho?

Mówi się, że kluczem do sukcesu, jakim jest smaczne gazpacho, są dobre pomidory. Jest w tym sporo prawdy – warto zwrócić uwagę na to, jakie kupujemy oraz jak z nimi postępujemy zanim trafią do zupy.

Do hiszpańskiego chłodnika należy wybrać bardzo dojrzałe warzywa. Najlepiej się do tego celu nadają odmiany słodkie, w tym bawole serce i gargamel. Te dwie odmiany są bardzo aromatyczne, dzięki czemu chłodnik będzie pięknie pachniał i intensywnie smakował. Dobrym wyborem są także śliwkowe i malinowe – są mniejsze, ale równie mocne w smaku i zapachu.

Gdy mamy już wybrane pomidory, należy je odpowiednio potraktować. Na początek trzeba je przede wszystkim sparzyć i obrać. Dzięki temu unikniesz nieeleganckich skórek w zupie. Obrane pomidory można od razu wrzucić do blendera i zmiksować razem z resztą warzyw lub przetrzeć przez sitko. Druga metoda gwarantuje, iż aromat pomidorów nie zostanie zdominowany przez pozostałe składniki.

Gazpacho z dekoracją z kawałka arbuza podane w szklanej miseczce
Fotolia

Pomysły na gazpacho

Choć tradycyjne gazpacho przygotowywane jest na bazie pomidorów, papryki, chleba i cebuli, istnieje sporo jego wariacji. Wśród nich można znaleźć chłodnik pomidorowo-arbuzowy czy też gazpacho z cukinii.

Jeśli intryguje Cię połączenie pomidorów i arbuza, koniecznie je wypróbuj. Wbrew pozorom chłodnik nie robi się wówczas słodki. Wręcz przeciwnie – zupa staje się bardziej orzeźwiająca. Dodatkowo arbuza można stosować zamiennie ze świeżym ogórkiem. Oba składniki zawierają spore ilości wody, dzięki czemu chłodnik nie jest zbyt gęsty i nadaje się nawet do picia.

Zupełnie inaczej jest w przypadku wykorzystania truskawek. Dodają one słodyczy, co w połączeniu z ostrością cebuli i czosnku daje ciekawe zestawienie smaków. Podobny efekt otrzymamy, kiedy zamienimy sok pomidorowy na pomarańczowy lub kiedy truskawki wymienimy na maliny.

Jeśli z kolei chcesz uniknąć dodawania chleba (ze względu na zawarty w nim gluten), możesz go zastąpić cukinią. Te warzywo sprawi, iż konsystencja gazpacho będzie zachowana a smak dodatkowo wzbogacony ciekawym akcentem. Zamiast cukinii możesz sięgnąć także po chrupki kukurydziane lub pokruszone wafle ryżowe – efekt Cię zaskoczy!

Lubicie gazpacho? Przygotowujecie je zgodnie z tradycyjnym przepisem czy raczej sięgacie po jego modyfikacje? Podzielcie się w komentarzach swoimi pomysłami na chłodnik z pomidorów! Pamiętajcie, że dodając przepisy zyskujecie dodatkowe wirtuale, które można wymienić na atrakcyjne nagrody!