Jak łatwo oddzielić białko od żółtka?

Pewnie wielu z Was miało z tym problem, ale są sposoby, aby ułatwić sobie oddzielanie białek od żółtek.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak łatwo oddzielić białko od żółtka?
Oto kilka rad jak łatwo i przyjemnie oddzielić białko od żółtka:

1. Za pomocą lejka: białko spłynie w dół np. do miseczki, a żółtko zostanie w lejku. Oczywiście musi być to świeże jajko, w starszym jajku sztuczka ta się nie uda a żółtko się rozleje.

2. Wbijając najpierw do szklanki. Ta metoda nie tylko pozwoli na idealne oddzielenie białek od żółtek, ale także uchroni nas przed tym, że jedno nieświeże jajko mogłoby zepsuć całe ciasto.

3. Przechowywanie jajek w lodówce. Łatwiej oddzielić białko od żółtka, jeśli jest ono schłodzone. Jednak w większości ciast niestety składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjątek stanowi kruche ciasto.