Jak obrać paprykę, a jak pomidora?

  • 2

Pomidory i papryka to składniki bardzo często wykorzystywane w kuchni. Jednak ich obieranie nastręcza wielu trudności. Jak to zrobić? Sprawdź!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak obrać paprykę, a jak pomidora?
fot. Fotolia
Dlaczego obierać ze skórki?

Niestety nie zawsze wyglądają one dobrze w potrawach. Przygotowując sosy z warzyw, bez ich skórek, zyskujemy gładszą fakturę. Co więcej, nie każdy może sobie pozwolić na ich jedzenie.

Co zrobić, by je usunąć?

Papryka


Jednym z bardziej problematycznych warzyw jest papryka. Decydując się na jej obranie musimy najpierw stwierdzić w jakiej kondycji ma być warzywo, a następnie wybrać jedną z trzech metod. Pierwsza zakłada pieczenie papryki.

Krok 1: Wkładamy paprykę na blaszce do piekarnika i ustawiamy termoobieg w temp. 80 st.
Krok 2: Paprykę wkładamy do miski lub garnka i zakrywamy szczelnie folią lub odpowiednio przykrywką. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 3: Zdejmujemy skórkę, powinna sama odchodzić.

Jeśli nie chcesz naruszyć struktury papryki może obrać ją za pomocą ostrej obieraczki lub tak samo jak pomidora (sposób poniżej).

Pomidor

Pomidory bardzo opornie obierają się ze skórki. Jest jednak na to jeden sprytny sposób.

Krok 1: Przygotowujemy wrzącą wodę.
Krok 2: Wkładamy wszystkie pomidorki do wysokiego naczynia np. garnka.
Krok 3: Zalewamy pomidory wrzątkiem (odrobinę niższa temperatura znacznie utrudni obieranie) jakieś 2 cm. powyżej warzyw.
Krok 4: Odstawiamy pomidory na 5 minut. Następnie oblewamy wodą.
Krok 5: Skórka sama powinna odchodzić przy dotknięciu.

Po obraniu warzyw należy ciągle pamiętać o usunięciu ze środka twardych elementów i pestek np. przy pomidorach białych części od szypułek. Tak przygotowane warzywa z pewnością będą nie tylko bardzo zdrowe i smaczne, ale również lekkostrawne.