Wielu z nas zapewne nie jadło ani razu świeżego ananasa. Przeważnie służy on jako dekoracja stołu na weselach czy komuniach. Co prawda wspaniale sprawdza się w tej roli, ale warto wiedzieć o nim więcej. Wyśmienicie smakuje i ma wiele właściwości które wspomagają nasz organizm.
Zawiera dużo potasu i miedzi. Dzięki jego właściwościom może być stosowany na wiele dolegliwości, np. osteoporozę czy stany zapalne. Idealnie sprawdza się przy wszelkich bólach i kłopotach ze stawami. Zawiera bromelainę, enzym wykazujący właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe, dlatego ananasa można wykorzystywać także przy leczeniu ran. Ponadto obniża ciśnienie i wspomaga odchudzanie.
Przetworzony, idealnie smakuje w postaci dżemu lub soku. Równie ciekawie smakuje też na surowo. Bardzo dobrze komponuje się w sałatkach i deserach. Ananas (z puszki lub świeży) doda niesamowitego smaku niejednemu ciastu. Może stanowić główny składnik, albo służyć jako ozdoba. Pasuje jako dodatek do owoców morza. Można go grillować.
Po odcięciu boku i góry ananasa możemy z niego zrobić bardzo ładny "półmisek" na inne owoce lub sałatkę.
JAK OBRAĆ ANANASA?
Na samym początku odcinamy pióropusz z liśćmi i podstawę ananasa. Ustawiamy ananasa na odciętej podstawce. Ostrym narzędziem tniemy wąskie paski skóry do momentu, aż zobaczymy żółty owoc. Obranego ananasa należy przekroić wzdłuż na ćwiartki. Każdą taką ćwiartkę stawiamy poziomo i odcinamy twardy głąb ze środka owocu.
Jak sami widzicie (i czytacie), ananas jest bardzo dobry na wiele dolegliwości. Warto jadać go jak najczęściej.
Weronika91
Nina W.
maxwell
gosia47-47
Witam
niestety nie znalazłam takich informacji pisząc poradę, dlatego nic o tym nie wspomniałam, ale dziękuję za informację.