Istnieją reguły parzenia i podawania kawy, przypisane do jej poszczególnych rodzajów.
Amatorzy małej, mocnej kawy, dobrze wiedzą, że sekret tego napoju tkwi w sposobie jego przyrządzania. Mniej wtajemniczonym podpowiadamy, że espresso najlepiej zaparzyć w ekspresie ciśnieniowym, gdzie strumień gorącej wody, pod wysokim ciśnieniem, przepuszczany jest przez kawę. Aromatyczne espresso zaparzone koniecznie ze świeżo zmielonej kawy, serwujemy w małej, ogrzanej przed podaniem filiżance o pojemności ok. 70ml. Naczynie wypełniamy tylko do połowy. Filiżanka powinna być mała, biała i najlepiej porcelanowa. Biel pięknie podkreśli ciemny kolor kawowego naparu. W sklepach znajdziesz obecnie wiele pięknych filiżanek, które umilą rytuał picia espresso. Możesz wybrać np. elegancką filiżankę z kolekcji Vienna Gold, marki Villa Italia. Taką małą czarną możemy pić zarówno z cukrem, jak i gorzką. Można również dodać plasterek cytryny.
Prawdziwe włoskie cappuccino składa się z równych proporcji aromatycznego espresso, ciepłego mleka i pianki. Ta ostatnia pełni tu szczególnie ważną rolę. Powinna być na tyle sztywna, by utworzyć na kawie kopułkę, którą możemy posypać zarówno szczyptą czekolady lub kakao, jak również wiórkami kokosowymi albo cynamonem. Cappuccino podajemy w większej, najlepiej jasnej filiżance. Powinna mieć ona większą pojemność niż naczynie do espresso, czyli 150 do 200 ml i powinna być wykonana z porcelany o grubych ściankach. Tym włoskim specjałem można delektować się spożywając go np. w niezwykle szykownej filiżance z kolekcji Grain, marki Villa Italia. Tak podane cappucino z pewnością zachwyci amatorów popołudniowego małego "co nieco".
Łączy w sobie w łagodny smak mleka i moc kawy. Dzięki swej delikatności jest idealną propozycją na letnie popołudnie lub wieczór. Do przyrządzenia wybornej Cafe Latte potrzebujesz 1/3 porcji kawy espresso i 2/3 spienionego mleka. Mleko należy spienić za pomocą specjalnej końcówki w ekspresie lub ręcznych przyrządów do spieniania mleka. Przygotowując mleko, pamiętaj o dwóch zasadach. Mleko musi mieć co najmniej 2% tłuszczu - tylko wtedy uda Ci się je spienić. Po drugie musisz uważać, aby mleko się nie podgrzało. Mleko ma być spienione, a nie zagotowane. Teraz wystarczy przelać espresso do szklanki, dodać spienione mleko i już możesz delektować się łagodnym smakiem Cafe Latte.
Kawa od wieków urzeka swoim smakiem i aromatem. Poświęć chwile na dobór odpowiedniej filiżanki, szklanki oraz kawowych dodatków i chłoń kawową przyjemność wszystkimi zmysłami.
Jak parzyć, podawać i pić Espresso?
Amatorzy małej, mocnej kawy, dobrze wiedzą, że sekret tego napoju tkwi w sposobie jego przyrządzania. Mniej wtajemniczonym podpowiadamy, że espresso najlepiej zaparzyć w ekspresie ciśnieniowym, gdzie strumień gorącej wody, pod wysokim ciśnieniem, przepuszczany jest przez kawę. Aromatyczne espresso zaparzone koniecznie ze świeżo zmielonej kawy, serwujemy w małej, ogrzanej przed podaniem filiżance o pojemności ok. 70ml. Naczynie wypełniamy tylko do połowy. Filiżanka powinna być mała, biała i najlepiej porcelanowa. Biel pięknie podkreśli ciemny kolor kawowego naparu. W sklepach znajdziesz obecnie wiele pięknych filiżanek, które umilą rytuał picia espresso. Możesz wybrać np. elegancką filiżankę z kolekcji Vienna Gold, marki Villa Italia. Taką małą czarną możemy pić zarówno z cukrem, jak i gorzką. Można również dodać plasterek cytryny.
Jak parzyć, podawać i pić cappuccino?
Prawdziwe włoskie cappuccino składa się z równych proporcji aromatycznego espresso, ciepłego mleka i pianki. Ta ostatnia pełni tu szczególnie ważną rolę. Powinna być na tyle sztywna, by utworzyć na kawie kopułkę, którą możemy posypać zarówno szczyptą czekolady lub kakao, jak również wiórkami kokosowymi albo cynamonem. Cappuccino podajemy w większej, najlepiej jasnej filiżance. Powinna mieć ona większą pojemność niż naczynie do espresso, czyli 150 do 200 ml i powinna być wykonana z porcelany o grubych ściankach. Tym włoskim specjałem można delektować się spożywając go np. w niezwykle szykownej filiżance z kolekcji Grain, marki Villa Italia. Tak podane cappucino z pewnością zachwyci amatorów popołudniowego małego "co nieco".
Jak parzyć, podawać i pić Cafe Latte?
Łączy w sobie w łagodny smak mleka i moc kawy. Dzięki swej delikatności jest idealną propozycją na letnie popołudnie lub wieczór. Do przyrządzenia wybornej Cafe Latte potrzebujesz 1/3 porcji kawy espresso i 2/3 spienionego mleka. Mleko należy spienić za pomocą specjalnej końcówki w ekspresie lub ręcznych przyrządów do spieniania mleka. Przygotowując mleko, pamiętaj o dwóch zasadach. Mleko musi mieć co najmniej 2% tłuszczu - tylko wtedy uda Ci się je spienić. Po drugie musisz uważać, aby mleko się nie podgrzało. Mleko ma być spienione, a nie zagotowane. Teraz wystarczy przelać espresso do szklanki, dodać spienione mleko i już możesz delektować się łagodnym smakiem Cafe Latte.
Kawa od wieków urzeka swoim smakiem i aromatem. Poświęć chwile na dobór odpowiedniej filiżanki, szklanki oraz kawowych dodatków i chłoń kawową przyjemność wszystkimi zmysłami.
elutka
Gość
Gość
Gość
Spytaj faceta
Gość
Evi
Kawa z plasterkiem cytryny nie jest wyjątowo smaczna. Jednak tak zrobiona kawa jest świetna na ból głowy .
....."jak mam ubić tą piankę"......
Na jednym z forum o kawie na Gotujmy.pl wstawilam zdjecie urządzenia do spienienia mleka
http://forum.gotujmy.pl/parzenie-kawy,watek,22109h20.html
admin
Fenix100
Po prostu ZWOLNIJ! albo spróbuj zapytać w Tesco - tam czasami w promocji dają trochę... wolnego czasu. Spróbuj, A tak poważnie: no musisz sobie ten czas na kawę znaleźć! Nie wolni inaczej
Gość