Jak zrobić kiełbasę na patelni?

Kiełbasa smażona na patelni powinna mieć chrupiącą brązową skórkę, nawet jeśli jest podawana razem z cebulą. Przypieka się ją oddzielnie, a cebulkę – lekko szkli.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić kiełbasę na patelni?
fot. Fotolia
Podsmażaną na patelni kiełbasę można dobrze przyprawić, aby była ziołowa lub czosnkowa.

Kiełbasa z patelni z cebulką

Smażoną kiełbasę z cebulką najlepiej przyrządzać etapami – oddzielnie zeszklić cebulkę, a oddzielnie przypiec kiełbasę. W przeciwnym razie cebula może się przypalić, a kiełbasa – okazać się zimna w środku. Jeśli chcesz otrzymać prawidłowo przygotowane danie:
  • Obierz cebulę (1 do 1 kiełbasy), pokrój ją w piórka i nasól, aby szybciej zmiękła.
  • Rozgrzej na patelni oliwę (wlej ilość, która przykryje dno), a kiedy zacznie skwierczeć, wrzuć na nią cebulę.
  • Zmniejsz ogień i duś cebulę pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
  • Kiedy cebula się zeszkli, przerzuć ją do innego naczynia, a na patelnie znów wlej oliwę.
  • Ponacinaj kiełbasę i połóż ją na rozgrzany tłuszcz.
  • Smaż z obydwu stron, aż się zarumieni.
  • Wrzuć na patelnie podsmażoną cebulkę i lekko ją podgrzej razem z kiełbasą.

Kiełbasa z patelni na ostro

Jeśli lubisz ostre dania, do swojej kiełbasy z patelni możesz dodać trochę posiekanej papryczki chili i przysmażyć ją razem z cebulą. Jeśli nie masz chilli, posłuż się przyprawami, np. mieloną ostrą papryką. Możesz też zamiast zwyczajnej kiełbasy przysmażyć bardzo pikantną kiełbaskę chorizo.

Kiełbasa z patelni grillowej

Na patelni grillowej kiełbasę smaży się długo, na bardzo wolnym ogniu. Nie nasiąka ona jednak tłuszczem tak, jak na normalnej patelni. Wystarczy, że do smażenia wlejesz 2 łyżki oliwy, a kiełbasę zamarynujesz lub posypiesz ulubioną przyprawą do grilla. Kiedy będzie już gorąca, możesz rozpuścić na niej kilka plasterków żółtego sera.