Co zrobić z tofu?

Choć kojarzy się głównie z dietą wegetariańską, ten sojowy ser robi się coraz popularniejszy również wśród mięsożerców. Wszystko dzięki smakowi i wszechstronności wykorzystania. Co można zrobić z tofu?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Co zrobić z tofu?
fot. Fotolia
Tofu najczęściej wykorzystywane jest jako zamiennik zwykłego sera. Jego smak i aromat mogą przekonać do siebie nawet największych sceptyków. Nie dziwi zatem fakt, iż jest on wykorzystywany do szeregu dań. Poniżej nasza propozycja na tofu w tempurze!
 
Przepis na tofu w tempurze
 
Lubisz orientalne smaki? W takim razie poniższy przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. To patent na szybką przekąskę, idealną zarówno na co dzień, jak i na spotkanie ze znajomymi. Zobacz, jak łatwo ją zrobić!
 
1. Przygotuj: 1 opakowanie sera tofu, 0,5 szklanki bardzo zimnej wody, 0,5 szklanki mąki, 1 jajko, szczyptę soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżkę sezamu, olej do smażenia.
 
2. Na suchej patelni upraż sezam i przerzuć go do miski.
 
3. Do sezamu dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wbij jajko. Całość wymieszaj, dodając stopniowo wody. Dzięki temu będziesz kontrolować konsystencję ciasta, która powinna być nieco gęstsza od naleśnikowego.
 
4. W głębokim garnku lub frytkownicy rozgrzej olej. W międzyczasie pokrój tofu w kostkę i każdy kawałek zamocz w tempurze.
 
5. Smaż tofu przez kilka minut w oleju, aż będzie miało złotawy kolor. Następnie wyłóż kostki na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe! Taka przystawka najlepiej komponuje się z sosem słodko-kwaśnym lub sosem sojowym. Smacznego!
 
Szaszłyk z tofu
Fot. Fotolia
 
Letnie smaki z tofu
 
To, że tofu można wykorzystać w standardowych daniach nie jest żadną nowością. Świetnie sprawdza się jako kompan smażonych lub duszonych warzyw, składnik zapiekanek czy też jako dodatek do kanapek na śniadanie lub lunch. Okazuje się jednak, że ten sojowy ser świetnie wpisuje się także w typowo letnie potrawy.
 
Lubisz potrawy z grilla? W takim razie koniecznie przetestuj pieczone tofu - albo samodzielnie, w jednym kawałku, albo jako element wegetariańskich szaszłyków, którym nie sposób się oprzeć. Dzięki zwartej konsystencji, tofu grilluje się podobnie do oscypka, dzięki czemu nie musisz bać się o to, że ser się stopi i spadnie z rusztu!
 
Inną opcją są letnie sałatki. Bo w końcu w trakcie wakacyjnych upałów często wolimy sięgnąć po coś lżejszego niż smażone czy pieczone mięsa. Dlatego przygotuj ulubione składniki, np. rukolę lub sałatę lodową, dodaj wędzone tofu, świeże pomidorki koktajlowe, nieco oliwy i ciesz się wspaniałą przekąską. 
 
Męczą Cię upały? W takim razie sięgnij po ochłodę w postaci lodów z tofu. Są dużo łatwiejsze w przygotowaniu od zwykłych - wystarczy ser zmiksować z mlekiem roślinnym i ulubioną konfiturą, by cieszyć się znakomitym deserem. W dodatku całkowicie wegańskim!

A może zamiast lodów wolisz sernik na zimno, który w ciepłe dni lubi pojawiać się na naszych stołach? W takim razie do jego produkcji zamiast serków homogenizowanych lub twarogu wykorzystaj tofu. Zdziwisz się, nie czując żadnej różnicy w smaku!
 
A Wy co sądzicie o tofu - lubicie ten ser czy jednak wolicie tradycyjne sery na bazie mleka krowiego? Może macie swoje ulubione wakacyjne potrawy z tofu? Podzielcie się swoją opinią - czekamy również na Wasze ulubione receptury, w których jednym ze składników jest właśnie ten ser!