Szparagi - co z nich przyrządzić?

  • 1

Rozpoczął się sezon na smakowite szparagi! Doceńmy ich wspaniałe właściwości i przygotujmy smaczny posiłek! Na dole strony znajdziecie wiele sprawdzonych przepisów na to słynne warzywo. Zapraszamy!

         
ocena: 4/5 głosów: 9
Szparagi - co z nich przyrządzić?
fot. Fotolia

Szparagi to bardzo zdrowe i wartościowe warzywa, zawierają wiele cennych składników niezbędnych do właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Są one wspaniałym źródłem witaminy A, C, z grupy B, a także ważnych dla nas minerałów takich jak wapń, żelazo, siarka czy potas. To wspaniałe warzywo to również idealny produkt dla wszystkich będących na diecie- szparagi są bowiem lekkostrawne i niskokaloryczne!
Na rynku spożywczym znajdziemy kilka odmian tego smacznego warzywa. Dostępne są szparagi zielone, białe, fioletowe, a także dziko rosnące – ze znacznie cieńszymi pędami, niż te do nabycia w sklepie.

Zastosowanie szparagów jest bardzo szerokie w całym kulinarnym świecie! Warzywa te doskonale smakują przygotowane na parze, gotowane, pieczone w folii bądź rękawie do pieczenia. Pobudzą nasze kubki smakowe gdy podamy je w towarzystwie sosu holenderskiego, lub szynki parmeńskiej! Szparagi to również wspaniały produkt do przygotowania wiosennej, kremowe zupy, sałatki, zapiekanki, tarty czy risotta!

A oto nasze sprawdzone receptury na jędrne i smaczne szparagi!

Cenne warzywa

Nie macie jeszcze pomysłu na jutrzejszy obiad? Koniecznie zainspirujcie się przepisem zawy na tartę szparagowo- pomidorową z dużą ilością żółtego sera i pomidorków cherry. Rozpoczynając wiosenny sezon na szparagi, proponujemy również skosztować znakomitego vol-au- vent ze szparagami oraz pożywną tartę ze szparagami i kozim serem według czekoladka_m. Obie receptury pełne są smacznych, wartościowych i różnorodnych produktów, które rozbudzą Wasze kubki smakowe na kolejny pyszny posiłek!

Tarta szparagowo-pomidorowa Zielone szparagi z salsą Vol-au-vent ze szparagami

Łatwym i szybkim w przyrządzeniu daniem, będą zielone szparagi z salsą udostępnione przez hgg! Rzodkiewki, sok z limonki i pieprz cayenne dodadzą potrawie wyrazistego i oryginalnego posmaku.

 A może macie ochotę na coś naprawdę wystrzałowego? Lekko cytrynowe szparagi pieczone z otrębami i serem bałkańskim wg Ewa to coś co cudownie sprawdzi się podczas przyjęcia rodzinnego lub gdy spodziewacie się gości. Kiedy zaś poczujecie duży głód w czasie ciężkiego dnia, ekspresowo przygotujcie makaron z kurczakiem i szparagami, który doda Wam energii i zapału na resztę dnia! Tę wspaniałą, pełną smacznych składników przekąskę dodała PaniMISIOWA!

Tarta ze szparagami i kozim serem Szparagi pieczone z otrębami i serem bałkańskim

Przypadły Wam do gustu nasze propozycję na dania ze szparagami w roli głównej? A jakie są Wasze pomysły na to coraz częściej serwowane warzywo? Czekamy na tradycyjne lub całkowicie innowacyjne przepisy na ten przysmak. Do dzieła!

                                  

Poznaj też inne, zaskakujące przepisy na szparagii >>>