1.Jeżeli w przepisie jest mowa o jajkach lub mleku, produkt te przed pieczeniem powinny mieć temperaturę pokojową. 2. Jeśli w trakcie pieczenia wierzch ciasta zaczyna zanadto sie rumienić, podczas gdy wewnątrz ciasto jest jeszcze nie upieczone, należy osłonić od góry chleb folią aluminiową i piec dalej. 3. Składniki należy odmierzać bardzo starannie. Pieczenie to nie czas na eksperymenty, chyba że jest się biegłym piekarzem. 4. Jeśli przepis nie wymienia jakiegoś specjalnego rodzaju mąki, używamy mąki uniwersalnej. Mąkę należy zawsze przesiać. 5. Należy pamiętać że drożdże są produktem "żywym". "Podkarmianie" ich odrobiną cukru przyspiesza ich rośnięcie, natomiast gorąca woda powyżej 55 stopni zabija je. Zamiast drożdży suszonych można użyć drożdży świeżych w ilości 2,5 raza większej. . Należy wówczas przygotować rozczyn z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżki mąki i odrobiny letniej wody;pozostawić go do wyrośnięcia na 15 minut.
Krystian
Gość
Ja piekę chleb, co prawda od niedawna, ale za to udało mi sie posiąść umiejętność robienia zakwasu i piekę go bez drożdży na samym zakwasie.
Ale mleko, dodaję do pieczinych chlebów !!!
To w sklepach sprzedają chleby pieczone na bazie podstawowych składników.
matzek
matzek
Gość