Jak zmyć pestycydy z owoców i warzyw? 3 domowe sposoby

Czy wiesz, że umycie warzyw i owoców pod bieżącą wodą nie wystarczy, aby pozbyć się obecnych na skórce pestycydów? Dowiedz się, jak myć warzywa i owoce przed spożyciem.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zmyć pestycydy z owoców i warzyw? 3 domowe sposoby
fot. Adobe stock

Dlaczego trzeba myć owoce przed spożyciem?


Nie jest tajemnicą fakt, że uprawy warzyw i owoców wspomagane są nawozami oraz opryskiwane przeciw chorobom i szkodnikom. Chemia w czystej postaci przenika oczywiście przez skórkę przez cały okres wzrostu i dojrzewania, jednak porcję pestycydów ze skórki możemy usunąć sami.

Pamiętaj, że warzywa i owoce z upraw ekologicznych także należy dokładnie umyć, najlepiej od razu po przyniesieniu ich do domu. Na skórkach mogą bytować bakterie E.Coli, Salmonella czy Listeria. Podobne zagrożenia istnieją w przypadku jajek. Dowiedz się, czy myć jajka od razu po zakupie.

3 sposoby na to jak pozbyć się pestycydów

1. Moczenie produktów w słonej wodzie


Najprostszym sposobem na to, by pozbyć się przynajmniej części zanieczyszczeń i pestycydów jest moczenie owoców w wodzie z dodatkiem soli morskiej. Na 1 litr wody wsyp 3 łyżki soli morskiej i mocz w tym roztworze warzywa i owoce przez 10 - 30 minut. 

Po "kąpieli" wypłucz produkty pod bieżącą wodą. Metoda jest wyjątkowo prosta, jednak niepozbawiona wad: w ten sposób nie oczyścisz tak delikatnych owoców i warzyw jak truskawki, maliny czy sałata.

2. Płukanie owoców w odczynie kwaśnym i zasadowym


Roztwór o odczynie kwaśnym pomoże pozbyć się bakterii z powierzchni warzyw i owoców, roztwór zasadowy pomoże usunąć pozostałości pestycydów. Produkty płuczemy w 2 etapach: najpierw w roztworze o odczynie kwaśnym, następnie alkalicznym (zasadowym).

Krok 1
Dużą miskę lub komorę zlewu napełnij wodą i dodaj ocet lub kwasek cytrynowy (na 1 litr wody pół szklanki octu lub 2 - 3 łyżki kwasku cytrynowego). Płucz warzywa/owoce przez 2 minuty, następnie wyjmij, opłucz w czystej wodzie.

Krok 2
Dużą miskę lub komorę zlewu napełnij tym razem wodą z dodatkiem sody. Na 1 litr wody dodaj 1 czubatą łyżkę sody. Analogicznie płucz przez 2 - 3 minuty, a następnie umyj pod bieżącą wodą i osusz. 

Dwuetapowa kąpiel warzyw i owoców w roztworze kwaśnym i zasadowym zajmuje 5 minut, warto zrobić to od razu po przyniesieniu produktów do domu. Dzięki temu 

3. Dokładne szorowanie szczotką

Pobieżne umycie warzyw i owoców w zimnej wodzie niestety nie sprawi, że pozbędziemy się pestycydów - te zwykle całkiem nieźle "trzymają się" skórki. Jeśli więc nie hodujesz warzyw i owoców we własnym ogrodzie stosując wyłącznie naturalne środki ochrony roślin, koniecznie wyszoruj je szczoteczką i dokładnie opłucz w ciepłej wodzie. 

Ten sposób najlepiej sprawdza się przy owocach i warzywach z twardą skórką, takich jak cukinia, ogórek, jabłko czy gruszka.

Zobacz: jak łatwo obrać pomidora.