Dlaczego trzeba myć owoce przed spożyciem?
Nie jest tajemnicą fakt, że uprawy warzyw i owoców wspomagane są nawozami oraz opryskiwane przeciw chorobom i szkodnikom. Chemia w czystej postaci przenika oczywiście przez skórkę przez cały okres wzrostu i dojrzewania, jednak porcję pestycydów ze skórki możemy usunąć sami.
Pamiętaj, że warzywa i owoce z upraw ekologicznych także należy dokładnie umyć, najlepiej od razu po przyniesieniu ich do domu. Na skórkach mogą bytować bakterie E.Coli, Salmonella czy Listeria. Podobne zagrożenia istnieją w przypadku jajek. Dowiedz się, czy myć jajka od razu po zakupie.
3 sposoby na to jak pozbyć się pestycydów
1. Moczenie produktów w słonej wodzie
Najprostszym sposobem na to, by pozbyć się przynajmniej części zanieczyszczeń i pestycydów jest moczenie owoców w wodzie z dodatkiem soli morskiej. Na 1 litr wody wsyp 3 łyżki soli morskiej i mocz w tym roztworze warzywa i owoce przez 10 - 30 minut.
Po "kąpieli" wypłucz produkty pod bieżącą wodą. Metoda jest wyjątkowo prosta, jednak niepozbawiona wad: w ten sposób nie oczyścisz tak delikatnych owoców i warzyw jak truskawki, maliny czy sałata.
2. Płukanie owoców w odczynie kwaśnym i zasadowym
Roztwór o odczynie kwaśnym pomoże pozbyć się bakterii z powierzchni warzyw i owoców, roztwór zasadowy pomoże usunąć pozostałości pestycydów. Produkty płuczemy w 2 etapach: najpierw w roztworze o odczynie kwaśnym, następnie alkalicznym (zasadowym).
Krok 1
Dużą miskę lub komorę zlewu napełnij wodą i dodaj ocet lub kwasek cytrynowy (na 1 litr wody pół szklanki octu lub 2 - 3 łyżki kwasku cytrynowego). Płucz warzywa/owoce przez 2 minuty, następnie wyjmij, opłucz w czystej wodzie.
Krok 2
Dużą miskę lub komorę zlewu napełnij tym razem wodą z dodatkiem sody. Na 1 litr wody dodaj 1 czubatą łyżkę sody. Analogicznie płucz przez 2 - 3 minuty, a następnie umyj pod bieżącą wodą i osusz.
Dwuetapowa kąpiel warzyw i owoców w roztworze kwaśnym i zasadowym zajmuje 5 minut, warto zrobić to od razu po przyniesieniu produktów do domu. Dzięki temu
3. Dokładne szorowanie szczotką
Pobieżne umycie warzyw i owoców w zimnej wodzie niestety nie sprawi, że pozbędziemy się pestycydów - te zwykle całkiem nieźle "trzymają się" skórki. Jeśli więc nie hodujesz warzyw i owoców we własnym ogrodzie stosując wyłącznie naturalne środki ochrony roślin, koniecznie wyszoruj je szczoteczką i dokładnie opłucz w ciepłej wodzie.Ten sposób najlepiej sprawdza się przy owocach i warzywach z twardą skórką, takich jak cukinia, ogórek, jabłko czy gruszka.
Zobacz: jak łatwo obrać pomidora.