Ostatnio w jednej ze stacji telewizyjnych, w paśmie śniadaniowym pojawił się temat zasadności mycia malin. Usłyszeliśmy, że malin nie trzeba myć. Z drugiej jednak strony choroby wywołane brakiem higieny, zarówno te powodowanie niemyciem rąk jak i jedzeniem brudnych warzyw i owoców to swoista plaga. Kto ma rację? Czy maliny trzeba myć, czy nie trzeba?
Umyj maliny, na których widać piasek i inne zanieczyszczenia, których nie sposób przeoczyć. Obecny w owocach kwas salicylowy niestety sobie z nimi nie poradzi!
Pamiętaj, jeśli chcesz dłużej przechować maliny, nie myj ich przed włożeniem do lodówki, a dopiero bezpośrednio przed spożyciem - to przedłuży ich trwałość. Owoce świeżo wyjęte z lodówki nie pachną i nie smakują tak jak świeże, dlatego spożywaj je 30 minut po wyjęciu z lodówki.
Maliny możesz także zamrozić. Pamiętaj, aby przed mrożeniem przebrać owoce, usunąć szypułki i listki, a także owady i pająki, których w malinowych koszyczkach nie brakuje!
Maliny to owoce, których nie powinni unikać diabetycy - maliny mają bardzo niski indeks glikemiczny, więc należą do ulubionych owoców osób chorych na cukrzycę.
Kiedy trzeba myć maliny?
Koniecznie umyj maliny, które zbierasz w lesie. Nigdy nie należy jeść jagód, malin, ani poziomek prosto z krzaczka, zerwanych na terenach dzikich i nieogrodzonych. Dlaczego? Bardzo łatwo zarazić się w ten sposób bąblownicą - chorobą pasożytniczą, której nazwa pochodzi od rodzaju tasiemca.Umyj maliny, na których widać piasek i inne zanieczyszczenia, których nie sposób przeoczyć. Obecny w owocach kwas salicylowy niestety sobie z nimi nie poradzi!
Kiedy nie trzeba myć malin?
Choć może się to wydawać dziwne - uważa się, że malin kupionych na targu nie trzeba myć. Pamiętaj jednak, że nie masz pewności jak wyglądał ich zbiór (czy osoba zrywająca maliny miała czyste ręce) i transport, dlatego - mimo wszystko - zalecamy chociażby przepłukanie owoców pod bieżącą zimną wodą.Pamiętaj, jeśli chcesz dłużej przechować maliny, nie myj ich przed włożeniem do lodówki, a dopiero bezpośrednio przed spożyciem - to przedłuży ich trwałość. Owoce świeżo wyjęte z lodówki nie pachną i nie smakują tak jak świeże, dlatego spożywaj je 30 minut po wyjęciu z lodówki.
Maliny możesz także zamrozić. Pamiętaj, aby przed mrożeniem przebrać owoce, usunąć szypułki i listki, a także owady i pająki, których w malinowych koszyczkach nie brakuje!
Kiedy nie należy jeść malin?
Nie wszyscy powinni jeść maliny - poza alergikami, na maliny uważać powinny kobiety w ciąży. Kwas salicylowy ma działanie przyspieszające poród - warto o tym wiedzieć!Maliny to owoce, których nie powinni unikać diabetycy - maliny mają bardzo niski indeks glikemiczny, więc należą do ulubionych owoców osób chorych na cukrzycę.
pyszalka
ambar.bydgoszcz.pl