Mrożenie to nic innego jak sposób przechowywania żywności, dzięki któremu nic się nie zmarnuje! Nie wymaga specjalnych inwestycji: wystarczy mieć zamrażalnik, pudełeczka lub torebki foliowe... i to wszystko! Poznaj kilka pomysłów jak jeszcze bardziej ułatwić sobie tę prostą czynność. Dowiedz się także, jak robić to prawidłowo:
1. Najważniejszy jest pojemnik, w którym mrozimy żywność (może być to również torebka). Ważne, by były czyste, suche oraz szczelne. Dzięki temu wnętrze szuflady nie zabrudzi się.
2. Układając pojemniki blisko siebie przyspieszymy proces zamrażania. W produkcie będzie mniej wody. Przy okazji zaoszczędzimy na energii.
3. Trzeba uważać na temperaturę produktów przeznaczonych do mrożenia! Musi być co najmniej pokojowa - ciepłe jedzenie rozmrozi zamrażalnik.
4. Dokładne opisywanie (nazwą oraz datą) pozwoli uniknąć zgadywania "czym była dana bryła" i kiedy była kupiona/zamrożona. Co więcej,
opisanie produktów stwarza możliwość zużywania w pierwszej kolejności najstarszych mrożonek.
5. Mrożone warzywa często tracą na konsystencji i kolorze. Wtedy należy je zblanszować. Warzywa z dużą ilością wody np. papryka, nie będą już wyglądać zachwycająco, jednak nadal będą smakowały wyśmienicie. Dobrze ich użyć wtedy do potraw, w których i tak zostaną rozgotowane i poszatkowane np. zupa krem czy leczo.
6. Nie należy mrozić: śmietany, majonezu oraz jogurtu, surowych ziemniaków, ogórków, cebuli, jajek na twardo, sera żółtego.
7. Mięso najlepiej rozmrażać w lodówce. Dzięki temu unikniemy gwałtownego rozwoju bakterii.
8. Owoce podczas rozmrażania tracą duże ilości wody. Jeśli chcemy je jeszcze zachować, najlepiej korzystać z owoców nie do końca rozmrożonych.
9. Nawet zamrożone produkty nie są ważne w nieskończoność. Jeśli jedzenie wydziela dziwny zapach, prawdopodobnie jest już zepsute. Taki produkt należy wyrzucić.
Trzymając się tych kilku zasad, nie tylko oszczędzisz, ale również zachowasz maksimum wartości odżywczych.
1. Najważniejszy jest pojemnik, w którym mrozimy żywność (może być to również torebka). Ważne, by były czyste, suche oraz szczelne. Dzięki temu wnętrze szuflady nie zabrudzi się.
2. Układając pojemniki blisko siebie przyspieszymy proces zamrażania. W produkcie będzie mniej wody. Przy okazji zaoszczędzimy na energii.
3. Trzeba uważać na temperaturę produktów przeznaczonych do mrożenia! Musi być co najmniej pokojowa - ciepłe jedzenie rozmrozi zamrażalnik.
4. Dokładne opisywanie (nazwą oraz datą) pozwoli uniknąć zgadywania "czym była dana bryła" i kiedy była kupiona/zamrożona. Co więcej,
opisanie produktów stwarza możliwość zużywania w pierwszej kolejności najstarszych mrożonek.
5. Mrożone warzywa często tracą na konsystencji i kolorze. Wtedy należy je zblanszować. Warzywa z dużą ilością wody np. papryka, nie będą już wyglądać zachwycająco, jednak nadal będą smakowały wyśmienicie. Dobrze ich użyć wtedy do potraw, w których i tak zostaną rozgotowane i poszatkowane np. zupa krem czy leczo.
6. Nie należy mrozić: śmietany, majonezu oraz jogurtu, surowych ziemniaków, ogórków, cebuli, jajek na twardo, sera żółtego.
7. Mięso najlepiej rozmrażać w lodówce. Dzięki temu unikniemy gwałtownego rozwoju bakterii.
8. Owoce podczas rozmrażania tracą duże ilości wody. Jeśli chcemy je jeszcze zachować, najlepiej korzystać z owoców nie do końca rozmrożonych.
9. Nawet zamrożone produkty nie są ważne w nieskończoność. Jeśli jedzenie wydziela dziwny zapach, prawdopodobnie jest już zepsute. Taki produkt należy wyrzucić.
Trzymając się tych kilku zasad, nie tylko oszczędzisz, ale również zachowasz maksimum wartości odżywczych.
Dinah
Alex_M