Frytki można zrobić na dwa sposoby:
- ze świeżych ziemniaków
- z gotowej mrożonki
W obu tych przypadkach smażąc frytki postępujemy podobnie:
1. Do smażenia frytek potrzeba odpowiedniej ilości tłuszczu - na 100 gram ziemniaków przypada 1 litr oleju. Jeśli wrzucisz na dużo frytek, do olej nagle znacznie obniży temperaturę smażenia, a frytki wchłoną znacznie więcej tłuszczu i zaczną się w nim dusić, a nie smażyć.
2. Frytki smażymy w głębokim garnku lub w specjalnej frytownicy. Do smażenia najlepiej używać specjalnych tłuszczy, np. oleju palmowego. Jeśli wcześniej smażyć jakaś inną potrawę w głębokim tłuszczu, to koniecznie go zmień, bo frytki przejdą zapachem, np. ryby czy kurczaka.
3. Frytki wrzucamy na dobrze rozgrzany tłuszcz, najlepiej o temperaturze 180-190 stopni. Jeśli będzie zbyt gorący, to frytki spieką się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe. Jeśli będzie za zimno, to frytki będą miękkie i bardzo tłuste.
4. Najpierw wrzuć do garnka jedną frytkę. Jeśli od razu wypłynie na powierzchnię i zacznie skwierczeć, to znak, że tłuszcz jest już wystarczająco gorący i można smażyć frytki.
5. Frytek z mrożonki nigdy wcześniej nie rozmrażaj! Po wyjęciu z zamrażarki wrzucaj je od razu na rozgrzany tłuszcz. Uważaj tylko, bo tłuszcz lubi pryskać po zetknięciu z zimnymi frytkami.
6. Frytki smażymy do momentu, gdy staną się lekko złote i stwardnieją. Jeśli smażysz frytki z mrożonki to przestrzegaj czasu podanego na opakowaniu.
7. Frytki wyjmuj delikatnie, lekko strząsając tłuszcz. Przełóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, bo ściągnąć z nich nadmiar tłuszczu.
8. Nie sól frytek od razu, bo szybko zmiękną. Najlepiej podaj do nich sól osobno, niech każdym sam sobie posoli już na talerzu.
Niektóre frytki z mrożonek można upiec w piekarniku. Szczegółowa instrukcja znajduje się na każdym opakowaniu. Ale nie miejmy złudzeń, takie frytki były już raz wcześniej podsmażane.
- ze świeżych ziemniaków
- z gotowej mrożonki
W obu tych przypadkach smażąc frytki postępujemy podobnie:
1. Do smażenia frytek potrzeba odpowiedniej ilości tłuszczu - na 100 gram ziemniaków przypada 1 litr oleju. Jeśli wrzucisz na dużo frytek, do olej nagle znacznie obniży temperaturę smażenia, a frytki wchłoną znacznie więcej tłuszczu i zaczną się w nim dusić, a nie smażyć.
2. Frytki smażymy w głębokim garnku lub w specjalnej frytownicy. Do smażenia najlepiej używać specjalnych tłuszczy, np. oleju palmowego. Jeśli wcześniej smażyć jakaś inną potrawę w głębokim tłuszczu, to koniecznie go zmień, bo frytki przejdą zapachem, np. ryby czy kurczaka.
3. Frytki wrzucamy na dobrze rozgrzany tłuszcz, najlepiej o temperaturze 180-190 stopni. Jeśli będzie zbyt gorący, to frytki spieką się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe. Jeśli będzie za zimno, to frytki będą miękkie i bardzo tłuste.
4. Najpierw wrzuć do garnka jedną frytkę. Jeśli od razu wypłynie na powierzchnię i zacznie skwierczeć, to znak, że tłuszcz jest już wystarczająco gorący i można smażyć frytki.
5. Frytek z mrożonki nigdy wcześniej nie rozmrażaj! Po wyjęciu z zamrażarki wrzucaj je od razu na rozgrzany tłuszcz. Uważaj tylko, bo tłuszcz lubi pryskać po zetknięciu z zimnymi frytkami.
6. Frytki smażymy do momentu, gdy staną się lekko złote i stwardnieją. Jeśli smażysz frytki z mrożonki to przestrzegaj czasu podanego na opakowaniu.
7. Frytki wyjmuj delikatnie, lekko strząsając tłuszcz. Przełóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, bo ściągnąć z nich nadmiar tłuszczu.
8. Nie sól frytek od razu, bo szybko zmiękną. Najlepiej podaj do nich sól osobno, niech każdym sam sobie posoli już na talerzu.
Niektóre frytki z mrożonek można upiec w piekarniku. Szczegółowa instrukcja znajduje się na każdym opakowaniu. Ale nie miejmy złudzeń, takie frytki były już raz wcześniej podsmażane.
O czym należy pamiętać, kiedy się smaży frytki?
Właściwe proporcje. Jak już zostało wyżej wspomniane na 100 gramów frytków przypada 1 itr oleju. Jeżeli nie masz wagi, można o tym powiedzieć w następujący sposób: jedna część frytek na dziesięć części tłuszczu.
Najlepiej jest smażyć frytki, które były wcześniej zamrożone. Dlaczego? Zasada jest bardzo prosta. Takie frytki wchłaniają znacznie mniej tłuszczu . Dzięki temu są po prostu dużo smaczniejsze.
Jeżeli już raz frytki zostały usmażone, nie powinno się smażyć ich ponownie. W przeciwnym wypadku staną się tłuste i na pewno nie będą już chrupiące.
Należy również pamiętać, żeby wymieniać tłuszcz we frytownicy.
Kolejną bardzo istotną rzeczą jest to, żeby smażyć frytki na świeżym oleju i nie korzystać z oleju, który został po wcześniejszym pieczeniu, np. steków.
Aby frytki wyszły dobre i smaczne należy je najpierw dobrze, równo pokroić. Nie muszą być równe pod względem wysokości, ale ważne jest, aby miały tę samą szerokość. Jest to o tyle istotne, że frytki nie usmażą się równomiernie. Może się zdarzyć taka sytuacja, że część będzie miękka, a część twarda.
Jakie są efekty spożywania frytek?
Najczęściej, jeżeli mówi się o negatywnych skutkach spożywania frytek jest to spowodowane tym, że zawierają one dużą ilość tłuszczów nasyconych. Frytki, które sporządzane są szczególnie w restauracjach, smażone są w dużych frytownicach. Do ich pieczenia stosuje się łój bądź uwodornione oleje roślinne. Tylko te tłuszcze wytrzymują smażenie, które jest długie. Nie ma co ukrywać, że w takich miejscach nikt nie wymienia tłuszczu na świeży.
Częste spożywanie frytek w takich właśnie miejscach zdecydowanie zwiększa ryzyko pojawienia chorób miażdżycowych. Głównie dlatego, że poprzez takie właśnie jedzenie frytek zmniejsza spożycie tak zwanych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Człowiek w ten sposób dostarcza swojemu organizmowi tylko tych złych tłuszczów.
Istnieje wiele preferencji, jeżeli mowa o spożywaniu frytek. Najczęstszy to jedzenie frytek z ketchupem. Frytki można też spożywać z majonezem i octem (tak z kolei postępują Anglicy).
Polecamy: dania z frytkami >>>
Creator
Gość
Gość
Gość
to nie zryj jak masz problemy pozniej
Gość
kazdy ma takie problemy po frytkach z oleju akurat, jak ty nie masz...to tylko dlatego ,ze tych problemow nie dostrzegasz;).
elutka
Gość
Wiadomo że niektóre Gwiazdy nie zrobią nawet kanapki, a co dopiero frytki :PP
Ale dobrze, że jest takie coś jak internet, bo jakby mnie było to by miała taka np. Doda problem ^.^ Pozdrawiam :PP
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
tyśjekałos
Gość
Gość
Pyszne;-)
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość