Cukinia - sezonowa porcja zdrowia

  • 1

Dobra i pożywna, można z niej przygotować wiele wspaniałych dań - ograniczają nas tylko pomysły. Dlaczego jeszcze warto przekonać się do tego warzywa?

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Cukinia - sezonowa porcja zdrowia
fot. Fotolia

Wspaniała, smaczna oraz delikatna - takie jest warzywo, które nosi nazwę cukinia. Mój wnuk kiedyś powiedział na cukinię "duży ogórek", bo swoim wyglądem przypomina właśnie to warzywo. Jest pyszna i zdrowa. Nazywana również kabaczkiem.

Zależnie od odmiany, może występować w kolorach od żółtego do ciemnozielonego. Dorasta nawet do 50 cm. Najlepiej smakuje taka, która ma 20-25cm długości. Jest bardzo młoda i możemy ją jeść nawet ze skórką, natomiast tą większą musimy obierać ze skórki.

Z cukinii możemy zrobić pyszne leczo, zapiekankę, ugotować zupę (pyszna jest zupa krem) lub usmażyć placki. Doskonale nadaje się do marynowania, może być również składnikiem dżemów. Dobrze komponuje się z makaronem, mięsem czy rybą.

Cukinia to idealny wybór dla osób, które się odchudzają, ponieważ zawiera dużo wody (w 100g cukinii znajdziemy jedynie ok. 17 kalorii). Bogata jest w witaminy PP, C, B1, B2 oraz beta-karoten.

Posiada również wiele składników mineralnych: żelazo, magnez, potas, wapń. To smaczne warzywo wspomaga także przemianę materii. Osoby cierpiące na nadkwasotę lub zgagę powinny ją jeść, bo ma działanie odkwaszające. Jest tak delikatna, że można ją podawać już półrocznym dzieciom w postaci gotowanych przecierów.

Cukinię sadzimy wiosną do żyznej ziemi wkładając do rowków po 2-3 ziarenka (nie zawsze wszystkie wzejdą), które po krótkim czasie zaczną kiełkować, wypuszczając łodygi z liśćmi. Następnie wypuszcza kwiaty z których wyrastają piękne cukinie. Cukinia rośnie dosyć szybko, jest warzywem jednorocznym z rodziny dyniowatych.