Jak przygotować, odgrzewać oraz mrozić szparagi?

  • 2

Od połowy kwietnia do końca czerwca możemy cieszyć się świeżymi szparagami w swoim domu. W każdym dobrze wyposażonym warzywniaku są do nabycia białe i zielone odmiany.

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Jak przygotować, odgrzewać oraz mrozić szparagi?
fot. Fotolia

Sprawdźcie z nami jak je przygotować, odgrzewać oraz mrozić by były smaczne, delikatne i wyborne.

Przygotowanie szparagów do gotowania

Zielone szparagi są łatwiejsze w przygotowaniu, ponieważ nie zawierają niewygodnych w jedzeniu włókien. Po umyciu, wysuszeniu oraz pozbyciu się zdrewniałych części, mogą wylądować w osolonej wodzie. Kilka minut i będą gotowe ku uciesze naszej oraz naszych domowników. Z białymi szparagami czeka nas troszkę pracy, ponieważ każdą sztukę musimy pozbawić niewygodnych niteczek. Można to szybko zrobić dzięki specjalnej obieraczce albo posłużyć się zwykłym, małym, ostrym nożykiem bez ząbków. Szparagi obieramy ruchem posuwistym, z góry do dołu. Zalecana jest tutaj niezwykła precyzja oraz cierpliwość, bowiem nic tak nie psuje dania, jak niedokładnie obrane warzywo.


d z s

Jak odgrzewać szparagi by nie straciły na smaku?

Szparagi najlepiej smakują świeżo ugotowane i delikatnie posolone. Można je także odgrzewać, ale trzeba to zrobić umiejętnie, wykorzystując tylko i wyłącznie parę. Ponowne włożenie ich do wody może skończyć się tragicznie dla naszej potrawy. Jeżeli zależy nam na czasie, to możemy zdecydować się ostatecznie na patelnie i podsmażenie szparagów na samym maśle. Kilka chwil na każdej stronie wystarczy, by cieszyć się szparagami na nowo.

Jak zamrozić szparagi?

Z racji tego, że sezon na szparagi trwa niecałe 3 miesiące i nie można się nimi odpowiednio nacieszyć, znaleźliśmy na to sposób. Szparagi można z powodzeniem zamrozić. Surowe, obrane warzywa porcjujemy i mrozimy. Gdy chcemy je potem przygotować, wystarczy wrzucić je na gotującą się wodę bez wcześniejszego rozmrażania.

Jesteśmy ciekawi, czy w tym sezonie już przygotowywaliście szparagi w swojej kuchni. Bardziej wolicie białe czy zielone? Podzielcie się z nami ulubionymi przepisami ze szparagami w roli głównej. Zapraszamy!
 
Dowiedz się więcej o mrożeniu >>>