Bób jako warzywo jest bardzo cennym i znaczącym produktem dla naszego organizmu. Dostępny w okresie letnim, lecz przez krótki czas. Jest rośliną jednoroczną, strączkową. Możemy kupić go na wagę lub w opakowaniach. Bób uprawiany jest na całym świecie - w Afryce czy Iranie możemy spotkać się nawet z jego dziko rosnącą wersją.
Jest doskonałym warzywem dla osób na diecie, zawiera małe ilości tłuszczów. Jego łupiny ułatwiają trawienie. Może być dodawany do dań wegetariańskich, jako zastępstwo dla mięsa. Jest bardzo pożywny.
Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pysznie smakuje polany roztopionym masłem. Jest idealnym składnikiem nie tylko sałatek i zup, ale także kotletów jarskich. Te wspaniałe nasionka świetnie smakują jako przekąska. Bób może także tworzyć dodatek do dania głównego. Roślinę tą sadzimy jesienią lub wczesną zimą, nie jest wymagająca jeśli chodzi o glebę.
Bób ma również zastosowanie lecznicze - nie tylko reguluje ciśnienie, ale także obniża poziom cholesterolu. Jest odpowiedni dla osób chorujących na anemię; zawiera dużo potrzebnej witaminy B12.
Polecam bób, jest naprawdę pyszny.
Nina W.