Są różne rodzaje mięs i rożnie je się rozpoznaje a więc rozpoczniemy od wołowiny - musi być jędrna i soczysta, o jaskrawoczerwonej barwie. Tłuszcz powinien być kremowożółty, a błony niezbyt grube.
Cielęcina - najwyższej jakości ma charakterystyczny jasnoróżowy kolor. Obrastający mięśnie tłuszcz wyróżnia się spoistością i białoróżową barwą.
Wieprzowina - mięso ma barwę jasnoróżową, jest zwarte i lekko przerośnięte tłuszczem.
Mielone - musi być elastyczne, nie maziste i mieć taki sam kolor jak mięso w kawałku. Kupując mięso mielone paczkowane, zawsze sprawdzajmy, czy z masy nie wycieka sok. Mam nadzieje, że te porady wam się przydadzą.
Cielęcina - najwyższej jakości ma charakterystyczny jasnoróżowy kolor. Obrastający mięśnie tłuszcz wyróżnia się spoistością i białoróżową barwą.
Wieprzowina - mięso ma barwę jasnoróżową, jest zwarte i lekko przerośnięte tłuszczem.
Mielone - musi być elastyczne, nie maziste i mieć taki sam kolor jak mięso w kawałku. Kupując mięso mielone paczkowane, zawsze sprawdzajmy, czy z masy nie wycieka sok. Mam nadzieje, że te porady wam się przydadzą.