Grill to niezbyt prosta sztuka kulinarna. Przeznaczona dla osób cierpliwych. Nasypanie po brzegi węgla drzewnego i obfite oblanie go podpałką spowoduje, że mięsa i ryby zamiast smakowicie się usmażyć zwęglą się na kamień. Na grill nie kłaść najtańszej tłustej kiełbasy, czy dopiero co kupionego kawałka mięsa. Mięsiwa przeznaczone na grill powinny być co najmniej przez 2-3 dni marynowane. Wtedy będzie nie tylko smakowicie pachnieć, ale będzie się też krócej grillować. A to niezwykle ważne ze względu na nasze zdrowie. Mocno spalona skórka jest bowiem niezdrowa. Żeby przygotować smaczną potrawę, mięsa i ryby należy kłaść na ruszt rozciągniety nad żarem powstałym po spaleniu węgla. Warto też smażyć tak, by mięso w środku było jeszcze lekko różowe. Warto pamietać także, że mięso, drób i ryby to nie jedyne produkty na grill. Nadziewane np. żółtym serem lub fetą papryki, bakłażany, pieczarki czy pomidory są równie smaczne i znacznie zdrowsze.