Kasza gryczana Powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki. Ma sporo kwasu foliowego, cynku, magnezu oraz potasu. Zalecana osobom cierpiącym na nadciśnienie. - Kasza manna Drobna kasza z pszenicy. Ma dużo skrobi i jodu, jest lekkostrawna. Wskazana przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz dróg moczowych. -
Dawniej kasze były podstawą codziennej diety, zwłaszcza na wsi. Okraszone skwarkami dodawały energii i wzmacniały organizm. Dziś sięgamy po nie, niestety, coraz rzadziej. A dietetycy zalecają, by kasze jeść przynajmniej kilka razy w tygodniu i to nie tylko jako dodatek do drugiego dania. Doskonale nadają się do zup mlecznych, zapiekanek, a nawet deserów. Kasze otrzymuje się ze zbóż. Najpierw pozbawia się ją zewnętrznej części ziarna – okrywy nasiennej. Potem, w zależności od rodzaju kaszy, kroi się, mieli, a czasem praży. A im mniej oczyszczone i rozdrobnione ziarno, tym więcej zawiera składników odżywczych.
Dawniej kasze były podstawą codziennej diety, zwłaszcza na wsi. Okraszone skwarkami dodawały energii i wzmacniały organizm. Dziś sięgamy po nie, niestety, coraz rzadziej. A dietetycy zalecają, by kasze jeść przynajmniej kilka razy w tygodniu i to nie tylko jako dodatek do drugiego dania. Doskonale nadają się do zup mlecznych, zapiekanek, a nawet deserów. Kasze otrzymuje się ze zbóż. Najpierw pozbawia się ją zewnętrznej części ziarna – okrywy nasiennej. Potem, w zależności od rodzaju kaszy, kroi się, mieli, a czasem praży. A im mniej oczyszczone i rozdrobnione ziarno, tym więcej zawiera składników odżywczych.