Kuchenne SOS, czyli jak ułatwić sobie życie?

W kuchni spędzamy wiele czasu. Poświęcamy całe popołudnia i dużo energii, a efekt nie jest powalający. Jak sobie pomóc?

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kuchenne SOS, czyli jak ułatwić sobie życie?

Chyba każda z nas piekła kiedyś ciasto. Nie zawsze ma ono po upieczeniu odpowiedni wygląd - czasem jest zbyt blade, zbyt mało pulchne. Co robić? Oto kilka pomocnych trików.

1. By ciasto zachowało pulchność, nie dodawajmy do niego zwykłej wody, lecz wody sodowej. Nie obciąża ona masy. Dzięki temu cisto nie "siada" i jest piękne, pulchniutkie. Warto też pamiętać, by dodawać do niego mąkę przesianą przez sito.
2. Biszkopt, to kolejne utrapienie - powinien być żółciutki w środku, a czasem wychodzi zupełnie blady. Warto do ucieranych jajek dodać odrobinę soli, która pomoże zatrzymać kolor. By kolor był zachowany po wierzchniej stronie, należy posmarować go jajkiem z kilkoma kroplami mleka.
3. Kto z nas nie lubi ciast owocowych? Szczególnie latem, gdy mamy ich bez liku. Często jednak, zamiast pysznego ciasta, wychodzi zakalec. Można temu zapobiec. Wystarczy na wyłożone na brytfannę ciasto nałożyć białko, posypać bułką tartą i dopiero wtedy nałożyć owoce. Pyszne ciasto gwarantowane.
4. Często ciasto przypala nam się od spodu. Na to też jest rada. Wystarczy spód blaszki wysypać odrobiną soli. A co z górą? Gdy ciasto się zarumieni, przykryj je folią lub pergaminem - zabezpieczy to ciasto przed przypaleniem.
5. Ciasto pięknie wyrośnie jeśli przez pierwsze 20 - 30 minut nie otworzymy piekarnika - wtedy nie opadnie.
6. A co zrobić, by biszkopt zachował świeżość? Wystarczy przechowywać je w pojemniku razem z surowym jabłkiem.

Kilka prostych wskazówek, by ułatwić sobie kuchenne życie. Warto je wypróbować.



Poznaj więcej kuchennych trików! >>>